Συναντήσεις Μητσοτάκης με πολιτικούς αρχηγούς

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μία περίπου ώρα κράτησε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα πλαίσια της ενημέρωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη στους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ αλλά και για τον εκλογικό νόμο. Πρώτος πέρασε από το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή ο  Αλέξης Τσίπρας ενώ ακολουθεί η Φώφη Γεννηματά, ο Κυριάκος Βελόπουλος στις 17:00 και ο Γιάννης Βαρουφάκης στις  18:00 ενώ με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί τη Δευτέρα.

Η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις με τον πρώην πρωθυπουργό εξερχόμενο από το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή και στην ερώτηση «πώς τα είδατε;» να απαντά «είμαι προβληματισμένος από τις εξελίξεις, όχι από το κλίμα, το κλίμα ήταν καλό».

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις συζητήσεις που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και την αμερικανική διοίκηση, κυρίως μετά την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας. «Εμείς είπαμε ότι εάν οι Τούρκοι κάνουν κάτι, εμείς θα επέμβουμε» αναφέρει παράγοντας με γνώση των συζητήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ που συμπληρώνει ότι το μήνυμα που έλαβε η ελληνική αντιπροσωπεία από την Ουάσιγκτον είναι πως οι Αμερικανοί θα μεσολαβήσουν ώστε οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να μην φτάσουν στα άκρα. 

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να στηρίξουν εμπράκτως τα κόμματα την γραμμή της συνεννόησης ώστε η προσπάθεια αποτροπής της τουρκικής επιθετικότητας να λάβει το βασικό χαρακτηριστικό της εθνικής ενότητας. 

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις λεπτομέρειες του κυβερνητικού σχεδίου αναφορικά με τον νέο εκλογικό νόμο. 

Αισιοδοξία για συμφωνία με ΣΥΡΙΖΑ και Κομμουνιστικό Κόμμα για αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν έχουν στο πρωθυπουργικό γραφείο αφού θεωρούν ότι οι κύριοι Τσίπρας και Κουτσούμπας επιμένουν σε νομοθετήματα που τείνουν στην απλή αναλογική. Εκ των πραγμάτων η προσπάθεια προσέγγισης με την αντιπολίτευση εστιάζεται στο Κίνημα Αλλαγής, στην περίπτωση που η Φώφη Γεννηματά προτείνει συγκεκριμένες ιδέες για τροποποιήσεις που να μπορούν να ενσωματωθούν στο σχέδιο νόμου για τον εκλογικό νόμο.  Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης εντός 3-4 ημερών ώστε το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο να κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων περί τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.