Ανοδικά κινούνται οι ασιατικές αγορές

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ανοδικά κινήθηκαν τα χρηματιστήρια της Ασίας την Δευτέρα, εν μέσω αναμονής της υπογραφής της ”Πρώτης Φάσης” της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας.
Την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να υπογράψει με Κινέζους αξιωματούχους, την ”Πρώτη Φάση” της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, σε μια τελετή που θα λάβει χώρα στον Λευκό Οίκο.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει κάποιες δασμολογικές απαλλαγές, αυξημένες κινεζικές αγορές αγροτικών αγαθών στις ΗΠΑ και αλλαγές στους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και τεχνολογίας. Εν τω μεταξύ, η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο συμφώνησαν να πραγματοποιούν εξαμηνιαίες συνομιλίες με στόχο την επίλυση διαφορών και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ειδικότερα, στην Κίνα ο Shanghai composite κέρδισε 0,75% στις 3.115 μονάδες, ενώ ο SZSE Component σημείωσε κέρδη 1.24% στις 11.015 μονάδες.

Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κερδίζει 1,23% στις 28.985 μονάδες με τον τεχνολογικό κλάδο να ηγείται των κερδών.
Η μετοχή της Sunny Optical σημειώνει κέρδη 2,6% και εκείνη της Lenovo σημειώνει αύξηση 3,4% ενώ εκείνη της εταιρείας παιχνιδιών Razer κερδίζει σχεδόν 10%.

Στη Νότια Κορέα ο Kospi έκλεισε με κέρδη 1,04% στις 2.229 μονάδες με τον κλάδο των καλλυντικών να σημειώνει τα μεγαλύτερα κέρδη. ενώ στην Ιαπωνία ο Nikkei παρέμεινε κλειστός λόγω της κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200, αποτέλεσε την εξαίρεση και έκλεισε με απώλειες 0,37% στις 6.903 μονάδες. Μεταξύ πετρελαϊκών εταιρειών, εκείνη της Origin Energy σημείωσε πτώση 1,7%, ενώ οι μετοχές των Woodsid Petroleum και Santos διολίσθησαν 1,20% και 0,6% αντίστοιχα.
Οι εταιρείες που ασχολούνται με τον κλάδο του χρυσού, σημείωσαν κέρδη και ξεπέρασαν τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, μετά την πτώση στις τιμές λόγω της χαλάρωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.
Η μετοχή της Evolution Mining σημείωσε άνοδο 2,79% και εκείνη της Kingsgate Consolidated σημείωσε άνοδο 1,14%.