ΗΠΑ: Βγήκε από τη “μαύρη λίστα” η Κίνα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Βγαίνει από την “μαύρη λίστα” η Κίνα, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
Πρόκειται για μία λίστα στην οποία περιλαμβάνονται κράτη τα οποία η Ουάσινγκτον κατηγορεί ότι χειραγωγούν τα νομίσματά τους.

Είναι μία “κίνηση καλής θελήσεως”, η οποία ήρθε μετά την μετάβαση της κινεζικής αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον ενόψει της υπογραφής της προκαταρκτικής διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο, που τερματίζει την εμπορική ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Η εξαμηνιαία έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών για τις «μακροοικονομικές και συναλλαγματικές πολιτικές των μειζόνων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ» επιδόθηκε στο Κογκρέσο χθες Δευτέρα.

Πάντως η Κίνα, τουλάχιστον προς το παρόν, θα παραμείνει στη λίστα 10 χωρών υπό επιτήρηση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών — μαζί με την Ελβετία, τη Γερμανία, τη Νότια Κορέα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κατηγορήσει την Κίνα, η οποία ελέγχει στενά την πορεία του νομίσματός της, πως το υποτίμησε εσκεμμένα έναντι του δολαρίου για να αποκτήσει αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, να κάνει τις εξαγωγές της φθηνότερες.

O Αμερικανός Εμπορικός Εκπρόσωπος Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ δήλωσε χθες ότι η μετάφραση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αύριο, λίγο πριν από την τελετή της υπογραφής της.