Ποια ονόματα παίζουν για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έχει αρχίσει. Είναι άγνωστο ακόμη ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός  αλλά και το πότε θα ανακοινωθεί, με πιθανότερη ημερομηνία την 21η Ιανουαρίου στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Προς το παρόν η ονοματολογία καλά κρατεί αλλά οι υποψιασμένοι κρατούν μικρό καλάθι.

Όπως δήλωσε ο υπ. Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος «ο χρόνος έχει πλησιάσει, διότι η κυβέρνηση έχει πει ότι η ανακοίνωση θα γίνει αμέσως μετά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, η οποία θα γίνει στις 22 Ιανουαρίου, επομένως μια εβδομάδα υπομονή και θα μάθουμε την απόφαση του Πρωθυπουργού».

Όλα δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλήξει στο όνομα που θα προτείνει, λαμβάνοντας υπόψιν του συγκεκριμένες παραμέτρους, όπως τις έχουν περιγράψει υπουργοί και στενοί του συνεργάτες: Πολιτικό πρόσωπο ευρύτερης υποδοχής, προκειμένου «τα κόμματα να δυσκολευτούν να ερμηνεύσουν την άρνησή τους να τον ψηφίσουν». Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «πρέπει να συμβολίζει την ενότητα του έθνους. Κατά συνέπεια, θα ήταν σημαντικό να μην εκλεγεί μόνο από την παράταξη που θα τον προτείνει και έχει την πλειοψηφία στη Βουλή σήμερα». Το ένα δεδομένο είναι αυτό.

Το δεύτερο δεδομένο είναι η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να προτείνει ανανέωση της θητείας του νυν ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου, αλλιώς δεν θα συναινέσει.

Το ΚΙΝΑΛ, από την πλευρά του έχει θέσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις: Όπως δήλωσε η Φώφη Γεννηματά  δεν πρόκειται να ψηφίσει πρόσωπο προερχόμενο από την παράταξη της ΝΔ. Άρα αποκλείει να στηρίξει πρόσωπα όπως εκείνα του Προκόπη Παυλόπουλου, του Αντώνη Σαμαρά, του Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Κώστα Καραμανλή, του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Όπως όλα δείχνουν απομακρύνεται και το ενδεχόμενο να επαναπροτείνει ο Κυρ. Μητσοτάκης τον Προκόπη Παυλόπουλο,  άλλωστε ήταν και ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που δε είχε ψηφίσει τον κ. Παυλόπουλο το 2015. Ο ίδιος ο νυν ΠτΔ την Κυριακή από το Βελβεντό Κοζάνης ερωτηθείς αν θα είναι ξανά πρόεδρος, απάντησε: «Ο θεός ξέρει».

Από εκεί και πέρα υπάρχουν εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό να επιλέξει ένα πρόσωπο μη πολιτικό, χαμηλών τόνων που δεν θα προκαλέσει αντιδράσεις εντός και εκτός κόμματος. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται τα ονόματα του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, του άλλοτε προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Βασίλη Σκουρή, της επικεφαλής του ΣτΕ Αικατερίνης Σακελλαροπούλου αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Από τον χώρο της κεντροαριστεράς αρκετοί υποστηρίζουν ότι τα πρόσωπα που καλύπτουν τα κριτήρια που θέτει ο Κ. Μητσοτάκης θα μπορούσαν να είναι η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και πρώην επίτροπος, Αννα Διαμαντοπούλου με την οποία ο πρωθυπουργός διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις. Επίσης η Μαρία Δαμανάκη, η οποία θα έφερνε σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ Μάλιστα, η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στον ΣΚΑΪ χαρακτήρισε και τις δύο «άξιες» για τον προεδρικό θώκο. Επίσης, παίζει ακόμη και η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη που προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.