Χρυσοχοΐδης: Παιδιά πλουσίων οικογενειών στις καταλήψεις

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης στην εκπομπή «10» της ΕΡΤ με την Ολγα Τρέμη και τον Αντώνη Δελλατόλα. Μιλώντας για τις επιχειρήσεις στο Κουκάκι, τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί η πεποίθηση πως υπάρχει το «δικαίωμα του τσιμεντόλιθου», τονίζοντας ότι «οι καταληψίες θα μπορούσαν να σκοτώσουν αστυνομικούς».

«Υπάρχει σιωπή για να μη στεναχωρηθούν κάποιοι γνωστοί που βρίσκονται πολύ κοντά τους», ανέφερε. «Αυτό που ξέρω είναι ότι μέσα στις καταλήψεις είναι παιδιά πλουσίων οικογενειών και κάτω από την ασπίδα είναι ο ανώνυμος αστυνομικός των 800 ευρώ». Μάλιστα προανήγγειλε ότι στο εξής στις επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ οι αστυνομικοί θα φέρουν κάμερα ώστε «να καταγράφεται η δράση όλων και του αστυνομικού και των διαδηλωτών».

Παρατήρησε, δε, ότι «ο εισαγγελέας έπρεπε να αξιοποιήσει και το τηλεοπτικό υλικό». Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία Αθηνών άσκησε ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος και όχι κακουργήματος για τα όσα εκτυλίχθηκαν στο Κουκάκι.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφερόμενος στην αίσθηση της ατιμωρησίας που καλλιεργήθηκε τα τελευταία χρόνια, έκανε και μια συγκλονιστική αποκάλυψη. «Μέλη σπείρας που συνελήφθησαν πριν από 20 ημέρες διαπιστώθηκε ότι είχαν συλληφθεί 200 φορές και είχαν αφεθεί ελεύθεροι και τις 200 φορές» είπε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον νόμο Παρασκευόπουλου.

Παράλληλα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. αποδιοργανώθηκαν, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ αδρανοποιήθηκαν. «Από την Πατησίων και κάτω, μέχρι τον Κολωνό και το Μεταξουργείο είχε να εμφανιστεί όργανο του κράτους πολλά χρόνια», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επαναλαμβάνοντας ότι θα αντιμετωπιστεί το θέμα των καταλήψεων.

Απαντώντας στις αιτιάσεις για άσκηση υπέρμετρης αστυνομικής βίας σε πρόσφατες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι πλέον ο Συνήγορος του Πολίτη μαζί με το οπτικό υλικό θα έχει τη δυνατότητα να κάνει ανακρίσεις: «Όποιος αστυνομικός δεν μπορεί να συγκρατήσει τον εαυτό του θα βρεθεί εκτός ΕΛ.ΑΣ. Δεν υπάρχει περίπτωση σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα να υπάρξει αστυνομική βία».

Ερωτηθείς για τα Εξάρχεια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι «είμαστε στα μισά του δρόμου», σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να υπάρχουν κλειστές γειτονιές που να κυριαρχεί το έγκλημα και τα ναρκωτικά. Στα Εξάρχεια υπάρχουν ακόμα πολλά ναρκωτικά. Στο επόμενο δίμηνο όμως δεν θα υπάρχουν. Τα Εξάρχεια θα παραδοθούν στους κατοίκους τους».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η χώρα έχει ξεμπερδέψει με τη λεγόμενη «βαριά τρομοκρατία», απάντησε ανοικτά: «Οχι, καθόλου». Μάλιστα εξέφρασε την ανησυχία του γιατί πλέον έχει προστεθεί ο κίνδυνος και τις ισλαμικής τρομοκρατίας καθώς η Ελλάδα είναι ανοικτό κράτος.

Ο Μητσοτάκης είναι φιλελεύθερος πολιτικός

Μιλώντας για την απόφαση του να γίνει υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε: «Αισθάνομαι την ανάγκη ότι χρωστάω. Θέλω να δώσω πολλά πράγματα στη χώρα και στους πολίτες και θα το κάνω με ακόμη περισσότερη διάθεση».

Για να προσθέσει: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας κεντρώος, φιλελεύθερος πολιτικός ο οποίος εκφράζει τον χώρο του Κέντρου. Χιλιάδες συμπολίτες μου από το ιστορικό ΠΑΣΟΚ ψήφισαν ΝΔ και συντάσσονται με τις πολιτικές Μητσοτάκη. Έχουμε τις ίδιες απόψεις στο θέμα της ασφάλειας και ο ίδιος έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια για το θέμα αυτό. Για πρώτη φορά υπάρχει μια έκπληξη από την πλευρά της κοινής γνώμης, ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του ήταν πολύ έτοιμοι και είχαν οργανώσει ένα πακέτο πολιτικών πραγμάτων, νομοσχεδίων, το οποίο πραγματικά εξέπληξε ως προς την ωριμότητα και την εντιμότητά του. Αυτό δείχνει ότι υπήρξε προεργασία και δημιούργησε μια πάρα πολύ θετική εντύπωση στους πολίτες».

Ερωτηθείς για το Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι είναι πολύ χρήσιμο να υπάρχει ενδιάμεσος χώρος, υπό την προϋπόθεση να βλέπει ο κόσμος ότι οι θέσεις του ΚΙΝΑΛ στηρίζουν εθνικούς στόχους. Ερωτηθείς εάν το κάνει αυτό το Κίνημα Αλλαγής, απάντησε: «Σε έναν βαθμό φαίνεται ότι το κάνει, σε έναν άλλο βαθμό προφανώς όχι».

Τέλος για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Χρυσοχοίδης είπε ότι δεν θέλει να μπει σε αυτή τη συζήτηση αλλά ξεκαθάρισε ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ένας καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας.