Η κλιματική αλλαγή θα φέρει κοσμογονικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τεράστιες επιπτώσεις στον τρόπο που λειτουργεί το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα αναμένεται να προκαλέσει τα επόμενα χρόνια η ένταση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock, Λάρι Φινκ, του μεγαλύτερου fund του κόσμου, προειδοποιεί ότι η κλιματική αλλαγή σταδιακά, αναμένεται να οδηγήσει σε θεμελιώδη αναμόρφωση της παγκόσμιας οικονομίας, με σημαντικές ανακατατάξεις του κεφαλαίου.

Όπως αναφέρει σε επιστολή του, «αυτό θα γίνει πολύ νωρίτερα από ότι οι περισσότεροι αναμένουν» και τονίζει ότι:
«Η κλιματική αλλαγή έχει μετατραπεί σε σημαντικό παράγοντα για τις εταιρείες, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των προοπτικών τους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Θεωρώ πως βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας καθολικής αναμόρφωσης της παγκόσμιας οικονομίας», καταλήγει ο ισχυρός άντρας της BlackRock.

«Η κλιματική αλλαγή έχει γίνει κορυφαίο θέμα συζήτησης. Παντού. Όπου κι αν βρίσκεσαι, με όποιον κι αν συνομιλείς, σε ολόκληρο τον κόσμο. Από την Ευρώπη μέχρι την Αυστραλία και από τη Νότια Κορέα έως την Κίνα, οι επενδυτές έχουν την ίδια απορία: Πώς θα προσαρμόσουν τα χαρτοφυλάκιά τους στα νέα δεδομένα που γεννά η κλιματική αλλαγή», εξηγεί ο Φινκ.

«Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αναγνωρίσει την κλιματική αλλαγή ως το κορυφαίο ζήτημα της εποχής μας», αλλά και ως «τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη βιώσιμη ανάπτυξη των οικονομιών», υπενθυμίζει.

«Η κλιματική αλλαγή δεν θυμίζει καμία άλλη κρίση. Είναι διαφορετική», σημειώνει ο Φινκ, εξηγώντας πως στα 40 χρόνια της καριέρας του έχει βρεθεί αντιμέτωπος με μια σειρά από οικονομικές κρίσεις και προκλήσεις. «Η κλιματική αλλαγή είναι κάτι διαφορετικό», καταλήγει.