Κύπρος: Ακτοπλοϊκή σύνδεση Λεμεσού-Πειραιά από φέτος το καλοκαίρι

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την ακτοπλοϊκή σύνδεση Λεμεσού-Πειραιά δρομολογεί η κυπριακή κυβέρνηση και θέτει ως χρόνο-ορόσημο για την λειτουργία της, το καλοκαίρι του 2020.

Σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις, το εισιτήριο αναμένεται να κοστίζει συνολικά 130 ευρώ ανά επιβάτη, χωρίς όχημα και μετ’επιστροφής και η κρατική επιχορήγηση προς τις εταιρείες θα υπερβαίνει ελαφρώς τα 5 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως δήλωσε η Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου,, στόχος παραμένει η ακτοπλοϊκή σύνδεση να λειτουργήσει από το προσεχές καλοκαίρι.

Η κ. Πηλείδου ανέφερε ότι υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα της Κύπρου και αμέσως μετά θα προχωρήσουν οι διαδικασίες των προσφορών, ώστε να γίνει εφικτός ο στόχος την φετινή καλοκαιρινή σεζόν.

Όπως ανέφερε, το εισιτήριο θα κοστίζει για ένα άτομο, με επιστροφή και χωρίς όχημα γύρω στα εκατό ευρώ, χωρίς τα τέλη λιμανιών, και με τα τέλη υπολογίζεται το κόστος να μην υπερβαίνει τα 130 ευρώ.

Η Υφυπουργός εξήγησε ότι έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία και με τον Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων και με το Λογιστήριο του Κράτους για τους όρους ώστε να είμαστε έτοιμοι για να βγούμε με προσφορές. Επίσης διαβούλευση έγινε με το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και με την Ένωση Πλοιοκτητών και με εταιρείες από άλλες χώρες και η ευχή είναι να το ενδιαφέρον να οδηγήσει και σε υποβολή προσφορών γι αυτό και οι όροι έχουν καθοριστεί με μεγάλη προσοχή. Ενδιαφέρον υπάρχει από Κύπρο, Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ.

Εξήγησε ότι η επιχορήγηση θα δίνεται στη βάση προσυμφωνημένου ποσού και θα βασίζεται στα κέρδη της εταιρείας και ενδεχομένως να υπερβαίνει ελαφρώς τα πέντε εκατομμύρια.