Την ώρα που είναι σε εξέλιξη η πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς. Το νομοσχέδιο αναμένεται να συνοδευτεί, ενδεχομένως επίσης μέσα στον Ιανουάριο, από το νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις προς την Οικονομία (microfinance). Με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση θα δώσει το στίγμα της κοινωνικής της πολιτικής, διαμορφώνοντας το πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των πολιτών που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.
Μέχρι τον Ιούνιο του 2020, η κυβέρνηση επιδιώκει συνολικό rebranding του ελληνικού χρηματιστηρίου και της κεφαλαιαγοράς. Οι εξυγιαντικές παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ζητούμενο είναι η θεσμική θωράκιση της λειτουργίας της μέσω ενός σύγχρονου εσωτερικού κανονισμού, ο οποίος θα προβλέπει ρητά καθήκοντα, χρονοδιαγράμματα και απόδοση ευθυνών για αδράνεια της Επιτροπής.
Παράλληλα, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα δοθούν περαιτέρω σημαντικές εξουσίες για τον έλεγχο των εισηγμένων επιχειρήσεων. Πλέον, τα διοικητικά συμβούλια θα παύσουν να βρίσκονται στο απυρόβλητο για την κακοδιαχείριση των επιχειρήσεων που διοικούν.
Με το νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά, η κυβέρνηση στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης για την ενίσχυση του εποπτικού ρόλου του διοικητικού συμβουλίου στις εισηγμένες εταιρείες και την εξασφάλιση επαρκούς ανεξαρτησίας του στη λήψη αποφάσεων.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο θα προβλέπει και την προσαρμογή του ελληνικού δικαίου στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που αφορούν στη σύνταξη του ενημερωτικού δελτίου για την εισαγωγή εταιρείας στο χρηματιστήριο, στην αρχική δημόσια προσφορά, στην τιτλοποίηση και στις εναλλακτικές μορφές επενδύσεων.