Διπλωματικές ζυμώσεις στην Αθήνα με την επίσκεψη Χάφταρ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Εντείνονται οι διπλωματικές κινήσεις στην Αθήνα, μετά την αιφνιδιαστική μετάβαση του στρατάρχη Χάφταρ στην χώρα μας.
Μολις λίγα 24ωρα πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου από την οποία θα απουσιάζει η χώρα μας και εν μέσω απειλών Ερντογάν για γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, η Αθήνα αναλαμβάνει ηχηρό ρόλο στην διπλωματική σκακιέρα.
Εξάλλου, ο στρατάρχης Χάφταρ, με την επίσκεψή του στη χώρα μας, σηματοδοτεί και την έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έλαβε πρόσκληση από τη Γερμανία στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Σήμερα αναμένεται να έχει μακρές συζητήσεις τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια όσο και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο θέμα της Διάσκεψης του Βερολίνου αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στον Alpha, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι θα βάλει βέτο σε οποιαδήποτε πολιτική συμφωνία για τη Λιβύη, εάν δεν ακυρωθούν οι συμφωνίες με την Τουρκία.

«Κακώς η Ελλάδα δεν συμμετέχει στη διάσκεψη του Βερολίνου», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν συμμετείχε στην διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη και αυτό το κληρονομήσαμε, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε. Αύριο θα έχω επικοινωνία με την κ. Μέρκελ για να συζητήσω γι αυτό το ζήτημα, της έστειλα επιστολή, ενώ έστειλα και επιστολές σε ηγέτες για να τους ενημερώσω για τις θέσεις της Ελλάδας. Καμία πολιτική απόφαση για τη Λιβύη εάν δεν ακυρωθούν οι συμφωνίες με την Τουρκία. Θα βάλουμε και βέτο» ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης.

Ως προς τις προκλήσεις του Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Το να εκδηλώνεσαι με μια προκλητικότητα δεν σημαίνει κατ ανάγκη πως δεν είσαι απομονωμένος. Υπήρξε σαφής καταδίκη από τις ΗΠΑ. Ποτέ δεν είχαμε τόσο ισχυρές δηλώσεις στήριξης των ελληνικών συμφερόντων. Αλλά και η Ρωσία στο ζήτημα των συμφωνιών με τη Λιβύη καταδίκασε την Τουρκία. Όπως επίσης και οι αραβικές χώρες. Έχουμε δημιουργήσει ένα ισχυρό πλέγμα συμμαχιών, η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ενεργή. Λίγες ώρες υπομονή ακόμα και θα ακούσετε κάποιες ανακοινώσεις που έχουν ενδιαφέρον».