Επί τέλους! Πρώτη γυναίκα στο ύπατο αξίωμα της χώρας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Γράφει ο Νίκος Τ. Παγώνης

Βάζοντας τέλος στην ανούσια ονοματολογία, που για μέρες έκανε ανελέητα το γύρο όλων των ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός, Κυριακός Μητσοτάκης, με διάγγελμα ανακοίνωσε το όνομα του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, κάνοντας ταυτόχρονα μια ευχάριστη έκπληξη επιλέγοντας μια γυναίκα για το ύπατο αξίωμα της χώρας. Την πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας, κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Η καταξιωμένη δικαστής του ανώτατου δικαστηρίου, έχοντας και μια άλλη «πρωτιά» στη φαρέτρα της ως πρώτη πρόεδρος του ΣτΕ, έρχεται με την υποψηφιότητάς της να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της πολιτικής κουλτούρας του τόπου που σχεδόν πάντοτε ήθελε στο αξίωμα του ΠτΔ να αναρριχώνται πολιτικοί στη δύση της καριέρας τους.

Η επιλογή του πρωθυπουργού σηματοδοτεί επί τέλους την ανάγκη κι η Ελλάδα να καταταγεί στις προοδευτικές χώρες και να καταρρίψει εκείνα τα αόρατα σύνορα που τοποθετούσαν τις γυναίκες στην «απ’ εδώ πλευρά» της ισότητας των φύλων.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, με αδιάσειστες επιστημονικές περγαμηνές και αξιοθαύμαστη θητεία στο δικαστικό κλάδο πέρα από το ήθος, την καλλιέργεια, τις δημοκρατικές αξίες, την απλότητα, την καλοσύνη και την ανθρωπιά κατέχει και βαθιά συνταγματική γνώση, απαραίτητο στοιχείο για την άσκηση των καθηκόντων του ΠτΔ ως ρυθμιστής του πολιτεύματος. Το μόνο ρόλο που δικαιούται να εξασκεί αυτοβούλως, καθότι η διαμόρφωση και υλοποίηση της κρατικής πολιτικής ανατίθεται στην αναδεικνυόμενη από τη Βουλή και ελεγχόμενη από αυτή υπεύθυνη Κυβέρνηση.

Με την ανακοίνωση της υποστήριξης της υποψηφιότητας της κ. Σακελλαροπούλου από τους ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ εξασφαλίζεται η εκλογή της με την πρώτη ψηφοφορία με αναμενόμενη συγκέντρωση 266 θετικών ψήφων. Μια ακόμα ευχάριστη έκπληξη, παρόλο που δε σπάει το ρεκόρ του κυρίου Παπούλια που εξελέγη με 279 ψήφους.

Βασικά, η επιλογή και επικείμενη εκλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου σηματοδοτεί μια νέα αρχή στην πολιτική κουλτούρα της χώρας: την ανάδειξη των γυναικών σε ύπατα αξιώματα και την αναγνώριση των ηγετικών ικανοτήτων τους. Καιρός πια να σπάσει η γυάλινη οροφή και να επιτραπεί στις γυναίκες χωρίς περιορισμούς και προσκόμματα να διεκδικήσουν, επί ίσιος όροις, τη θέση που αξιωματικά τους ανήκει.

Η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πέρα από όλα τα παραπάνω, εξασφαλίζοντας μια ευρύτερη συναίνεση στην εκλογή του ΠτΔ, προσθέτει κι ένα ακόμα απαραίτητο συστατικό: την συντριπτική υποστήριξη του προσώπου του ΠτΔ από τη Βουλή. Με εξαίρεση το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη, που για μια ακόμα φορά επιδιώκει εντυπωσιασμό χωρίς αντίκρισμα, το κόμμα του κ. Βελόπουλου, που για δικούς του λόγους δε θα υποστηρίξει την εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου και το ΚΚΕ που θα δηλώσει παρών, τα τρία μεγαλύτερα κόμματα τάσσονται υπέρ της εκλογής.

Τελικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτει μια ακόμα επιτυχία πλατιάς κοινοβουλευτικής συναίνεσης στο ενεργητικό του στη συνέχεια της εκλογής του προέδρου της Βουλής με 283 ψήφους, το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων με 288 ψήφους και τις δαπάνες για τα εξοπλιστικά με 250 θετικές ψήφους.

Εν κατακλείδι, πέρα από τις μειοψηφούσες φωνές μεμψιμοιρίας που αναμενόμενα θα ακούγονταν, η επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου είναι πέρα του δέοντος θετική.

Και είναι τελείως αδικαιολόγητα τα ερείσματα περί ανάγκης ενός πατριώτη, παλαιάς κοπής Προέδρου που σθεναρά θα αντιμετώπιζε τον Ερντογάν στη σημερινή συγκυρία πραγμάτων.

Βλέπετε, δεν είναι ο ΠτΔ που ασκεί την εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας, αλλά η εκάστοτε εντεταλμένη κυβέρνηση. Ο ΠτΔ απλά ακολουθεί με τη ρητορική του ικανότητα και προσωπικότητα την πεπατημένη που χαράσσει η κυβέρνηση. Και τι πιο καλύτερη ρήτορας από την πρόεδρο του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας;