Μητσοτάκης – Χαφτάρ: Άκυρο το μνημόνιο με Ερντογάν

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή τον Αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ. Στην συνάντηση που  διήρκησε 40 λεπτά, ο κ. Χαφτάρ ενημέρωσε τον ‘Ελληνα πρωθυπουργό για την κατάσταση στην Λιβύη και για τις επιδιώξεις του ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Ο κ. Χαφτάρ ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο. Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμούς.

Ο κ. Χαφτάρ κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σάρατζ – Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει νομιμοποίηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Χαφτάρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων.

Τετ α τετ και με Δένδια

Νωρίτερα ο κ. Χαφτάρ είχε συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια σε μία συνάντηση που κράτησε μιάμιση ώρα και στη συνέχεια ο Ελληνας ΥΠΕΞ μίλησε για την σημερινή κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και για την επόμενη ημέρα εκεί, αφού θα έχει επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός (Διαβάστε ΕΔΩ).