Το παρασκήνιο της επίσκεψης Χαφτάρ στην Αθήνα – Τι είπαν με τον Δένδια

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Συνομιλίες που τελείωσαν στις 12 το μεσημέρι είχε ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Έλληνα υπουργό Νίκο Δένδια. Ο Λίβυος στρατάρχης έφτασε αιφνίδια το βράδυ της Πέμπτης στην Αθήνα σε μια επίσκεψη με αρκετά μηνύματα καθώς πραγματοποιείται δύο ημέρες πριν τη διάσκεψη του Βερολίνου.

“Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον στρατηγό Χαφτάρ και η συζήτησή μας αφορούσε τη διαδικασία του Βερολίνου και την επόμενη μέρα στη Λιβύη” δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εξωτερικών στη δήλωση που πραγματοποίησε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

“Εμείς τον ενθαρρύναμε να μετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στο Βερολίνο. Να πετύχει την κατάπαυση του πυρός και την ασφάλεια στην περιοχή. Ο στρατηγός Χαφτάρ ήταν σύμφωνος με όλες τις παρατηρήσεις” τόνισε και πρόσθεσε “Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη είτε με την συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες που χρειάζονται για να υπάρξει ανακωχή, είτε με την συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη”.

“Η Ελλάδα δεν είναι μέρος δεν είναι μέρος της διαδικασίας του Βερολίνου. Περιμένουμε η Γερμανία να αποτελέσει τον θεματοφύλακα της Ευρώπης για τα θέματα της Λιβύης. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση αναγνωρίζει την ακυρότητα των μνημονίων μεταξύ Τουρκίας και της Λιβύης”.

Σημειώνεται ότι στις 13:00 ο Χαλίφα Χαφτάρ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή.

Η επίσκεψη Χαφτάρ είναι, ίσως, η καλύτερη απάντηση που μπορούσε να δώσει η ελληνική πλευρά στη Βερολίνο καθώς με την διπλωματική αυτή πρωτοβουλία της η Αθήνα απέδειξε ότι δεν είναι μόνο θιγόμενη, λόγω του μνημονίου της Άγκυρας με την κυβέρνηση Σαράτζ αλλά και κεντρικός παίκτης.

Από την επίσκεψη Χάφταρ και οι δύο πλευρές έχουν μόνο να κερδίσουν. Ο Λίβυος στρατάρχης αποκτά μίας πρώτης τάξεως πολιτική αναγνώριση από ένα κράτος μέλος της ΕΕ, το οποίο, μάλιστα, είναι γειτονικό και οπωσδήποτε, συνδυαζόμενο με την Αίγυπτο, εξισορροπεί την τουρκική πίεση.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα απέδειξε ότι ασκεί επιρροή, γεγονός που εκθέτει τους Γερμανούς οργανωτές της Διάσκεψης του Βερολίνου. Αυτό πρέπει να συνδυαστεί και με τη δήλωση του Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη αν δεν ανακληθεί το μνημόνιο με την Τουρκία για την μεταξύ τους οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Για την ακρίβεια, έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο στο πλαίσιο της ΕΕ. Πρόσθεσε ακόμα πως έχει στείλει επιστολές στην ΕΕ, έχει μιλήσει τηλεφωνικά με την Άνγκελα Μέρκελ και θα ξαναμιλήσει σήμερα μαζί της.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο στρατάρχης Χάφταρ εξέφρασε ρητά την αντίθεσή του για τον αποκλεισμό της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι χθες ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως θα στείλει στρατό στη Λιβύη, καθώς και σεισμογραφικό σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που καταγράφονται στο μνημόνιο που υπέγραψε η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Η τουρκική ανακοίνωση προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της λιβυκής Βουλής Αγκίλα Σαλέχ, ο οποίος δήλωσε για την περίπτωση που σταλεί τουρκικός στρατός: «Δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να ελέγξει τη χώρα μας. Θα τους αναγκάσουμε να παραδοθούν και να σηκώσουν τα χέρια τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Χάφταρ, ο οποίος έχει καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια σε περίπτωση που η Άγκυρα στείλει στρατό. Στόχος του Ερντογάν είναι να αποτρέψει την κατάρρευση της κυβέρνησης Σαράτζ, η οποία και είναι όργανό του στη Λιβύη και μέσω αυτής από τη μια βάζει πόδι στη Λιβύη και από την άλλη, μέσω του μνημονίου, αποκτά πρόσχημα νομιμότητας για να βάλει χέρι στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.