Αρνητικό το κλίμα στην Αγορά Ξηρού Φορτίου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης Chartering broker Thenamaris (Ships Management) Inc.
Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής Market Analyst

Η άνοδος των εξαγωγών των βραζιλιάνικων σιτηρών, ήταν ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του 2019. Φαίνεται πως η Βραζιλία επωφελήθηκε από την κακή παραγωγή λόγω πλημμυρών και την άνοδο των τιμών των Αμερικάνικων σιτηρών και αύξησε το μερίδιο της σε ασιατικές αγορές που κυριαρχούσαν οι ΗΠΑ, όπως Ιαπωνία και Ν. Κορέα.

Η μεγαλύτερη αύξηση κατεγράφη κατά το 3ο τρίμηνο, καθώς σημειώθηκε ένα ράλι εξαγωγών από τη Βραζιλία, με αποτέλεσμα να δοθεί μεγάλη ώθηση στην ευρύτερη αγορά των σιτηρών.

Τα μεγέθη που ευνοήθηκαν περισσότερο από αυτή την αύξηση ήταν τα μεσαία, δηλαδή από SUPRAMAX έως PANAMAX, που είδαν τους ναύλους τους από την περιοχή της ECSA να σημειώνουν ανώτατο ρεκόρ 5ετίας

Θα πρέπει να σημειωθεί πως από την άλλη πλευρά, όμως η αύξηση των εξαγωγών σιτηρών οδήγησε σε ελαχιστοποίηση των εθνικών αποθεμάτων σιτηρών και αύξηση των εγχώριων τιμών

Ας δούμε πως κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η αγορά ξηρού φορτίου ανά μέγεθος πλοίου:
Ξεκινώντας από τα CAPEs, στην αγορά του Ειρηνικού και στη διαδρομή C5 (Αυστραλίας –Κίνας) διατηρήθηκε το αρνητικό κλίμα, παρά την αισιοδοξία που θα μπορούσε να φέρει ο ερχομός του νέου έτους. Σ’ αυτό έρχεται να προστεθεί και η αύξηση της τιμής των καυσίμων, η οποία, όπως είναι φυσικό, επηρεάζει τα επίπεδα των ναύλων.

Ευτυχώς ο όγκος των φορτίων διατηρήθηκε σταθερός, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Προς το τέλος της εβδομάδας είδαμε την αγορά να ανεβάζει στροφές και οι ναύλοι να παίρνουν την ανηφόρα. Οι ναύλοι έκλεισαν στα 7-7,5 $/tn.
Και η περιοχή της Βραζιλίας (C3) συνέχισε ανοδικά, με την προσφορά χωρητικότητας να είναι περιορισμένη και αυξημένη ζήτηση από τη Νότια και Δυτική Αφρική για το Φεβρουάριο. Έτσι, οι ναύλοι για τα Υπερατλαντικά ταξίδια κυμάνθηκαν στα 18-19 $/tn με τις υψηλότερες προσφορές να αφορούν αργότερες ημερομηνίες.

Στο Β. Ατλαντικό (C7), η αγορά εμφάνισε αρκετή κινητικότητα, με αυξημένη ζήτηση, κυρίως προς την Άπω Ανατολή και μειωμένη προσφορά, επίσης. Αυτός ο συνδυασμός δίνει αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα. Οι ναύλοι έκλεισαν στα 10-10,5 $/tn.

Σχετικά με τα KMXs στον Ατλαντικό, η αγορά της ECSA είχε αυξημένο όγκο μεταφορών, αφού οι Κινέζοι προχώρησαν σε αγορές. Επίσης, οι ανταγωνιστικοί ναύλοι έναντι των μικρότερων πλοίων οδήγησε πολλούς Operators να κοιτάξουν και αυτή την κατηγορία. Ωστόσο, η μετακινούμενη προς την περιοχή διαθέσιμη χωρητικότητα αυξήθηκε. Έτσι, οι ναύλοι για τα Υπερατλαντικά ταξίδια και προς την Ασία παρέμειναν στα $ 14-15Κ /ημέρα +$ 400-500Κ ΒΒ, αντίστοιχα.

Η αγορά του Β. Ατλαντικού κινήθηκε πτωτικά, καθώς ο όγκος των «ανοιχτών» πλοίων αυξήθηκε, κατά το 2ο μισό της προηγούμενης εβδομάδας. Όπως ήταν φυσικό, οι Operators φάνηκαν να έχουν το πάνω χέρι και περίμεναν περαιτέρω πτώση της αγοράς για να κινηθούν. Παράλληλα, οι Κινέζοι στράφηκαν προς την ECSA συνεπώς τα πλοία με φορτία από τον Αμερικάνικο Κόλπο προς την Ασία ήταν λιγοστά. Οι ναύλοι προς την Ασία υποχώρησαν στα $ 14,5-15,5 Κ /ημέρα +$ 450-550Κ ΒΒ, ενώ για τα Υπερατλαντικά ταξίδια στα $ 10-11Κ /ημέρα.

Και από την άλλη πλευρά, στην Ασία, δεν παρατηρήθηκε κάποια αξιοσημείωτη μεταβολή, με τον όγκο των φορτίων να παραμένει χαμηλός και η χωρητικότητα να αυξάνεται. Έτσι οι διαπραγματεύσεις έγιναν σε APS bss. Τα φορτία από το NOPAC ήταν περιορισμένα, αλλά διατηρήθηκε η ροή φορτίων από Αυστραλία και Ινδονησία, με φορτία άνθρακα προς Κίνα και Ινδία, χωρίς όμως αυτό να είναι ικανό να τονώσει την αγορά. Το TCE έπεσε στα $ 6-7 Κ /ημέρα, κατά μ.ο.

Για τα SUPRAMAXes-ULTRAMAXes, η ναυλαγορά της Ν.Α. Ασίας, την προηγούμενη εβδομάδα, προχώρησε χωρίς μεταβολές, με ισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς. Από τη μία, η αγορά επιβαρύνθηκε με πλοία που μετακινήθηκαν από το Βορρά, από την άλλη όμως είδαμε και περισσότερα φορτία άνθρακα μεταξύ Ινδονησίας-Κίνας και από την Αυστραλία. Οι ναύλοι των SMXs από Ν.Α. Ασία για ταξίδια σε Κίνα ή Ινδία κυμάνθηκαν στα $ 7,5-8,5Κ /ημέρα. Βορειότερα, η αγορά της Άπω Ανατολής παρέμεινε πτωτική –δραματική θα μπορούσαμε να πούμε, με ελάχιστες ευκαιρίες απασχόλησης. Ελπιδοφόρο σημείο αποτελεί η πτώση της τιμής των καυσίμων στην περιοχή, προσδοκώντας σε άνοδο της δραστηριότητας. Τα κυκλικά ταξίδια από Κίνα-Ιαπωνία προς NOPAC, για SMXs, πλήρωναν γύρω στα $ 5-6Κ /ημέρα και τα σύντομα κυκλικά ταξίδια παρέμειναν στα $ 2-3Κ/ημέρα.

Στον Ατλαντικό, στον Αμερικάνικο κόλπο παρατηρήθηκε άνοδος της δραστηριότητας, με αποτέλεσμα να δούμε κάποια καλά κλεισίματα προς την Ασία αλλά και Υπερατλαντικά. Οι ναύλοι των SMXs για τα Υπερατλαντικά ταξίδια μειώθηκαν στα $ 14,5-15,5Κ /ημέρα και προς την Ασία στα $ 20,5-21,5Κ /ημέρα.
Η περιοχή της ECSA εμφάνισε περισσότερη δραστηριότητα την προηγούμενη εβδομάδα, κυρίως προς την Ασία και λιγότερη για τα Υπερατλαντικά ταξίδια, κάτι που αποτυπώθηκε και στους ναύλους.

Οι ναύλοι των SMXs για ταξίδια προς την Ν.Α. Ασία-Κίνα έμειναν στα $ 12,5-13,5Κ/ημέρα +250-350Κ ΒΒ (APS bss), ενώ για τα Υπερατλαντικά ταξίδια έπεσαν στα $ 10,5-11,5Κ/ημέρα (APS Recalada).

Η Ευρώπη εμφάνισε σημάδια ανάκαμψης, χωρίς όμως να αποτυπωθούν και στα επίπεδα των ναύλων. Οι ναύλοι των SMXs για ταξίδια, με SCRAP φορτία, προς τη Μεσόγειο έπεσαν στα $ 10-11Κ /ημέρα. Η δραστηριότητα στη Μεσόγειο συνέχισε πτωτικά, καθώς η αγορά ήταν σε περίοδο διακοπών, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί η διαθέσιμη χωρητικότητα. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι ένα SMX για ταξίδι από τη Μεσόγειο /Μαύρη Θάλασσα προς την Ασία έκλεινε στα $ 14-15 Κ/ημέρα (παράδοση Canakkale /Μαύρη Θάλασσα), προς τη Β. Ευρώπη στα $ 6-7Κ /ημέρα και μέσα στη Μεσόγειο στα $ 6-7Κ/ημέρα.