“Τονωτική ένεση” στη ναυτιλία η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Θετικές επιπτώσεις αναμένεται να φέρει η υλοποίηση της πρώτης φάσης  της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ -Κίνας, σύμφωνα με εκτιμήσεις  αναλυτών, παρόλο που εκφράζεται η άποψη ότι  οι εταιρείες θα αργήσουν να δουν έμπρακτα αποτελέσματα.

Δεδομένου ότι η Κίνα συμφώνησε να διαθέσει για αγορές αμερικανικών αγαθών 200 δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη διετία, θα υπάρξει ανάγκη για διακίνηση προϊόντων του κλάδου ενέργειας, για γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ θα μειώσουν στο ήμισυ ή και θα αφαιρέσουν κατά περίπτωση τους δασμούς που επέβαλαν τον περασμένο μήνα σε ορισμένα κινέζικα προϊόντα.

Ο αναλυτής της Stifel, Ben Nolan, επισήμανε σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες του, πως «παρά το γεγονός ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα σε μία μεγάλη διαδικασία συμβιβασμού και παραμένουν αρκετές από τις ανησυχίες που είχε προκαλέσει ο Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο αναμένεται η συμφωνία να  έχει θετικές συνέπειες στις εξαγωγές LNG και LPG».

Υπενθυμίζεται ότι οι εξαγωγές LNG από τις ΗΠΑ προς την Κίνα έχουν υποχωρήσει κατά 90% από το 2017, πλήττοντας τη ζήτηση ανά τόνο-μίλι, αλλά η μείωση των δασμών θα αυξήσει τη ζήτηση για τη μεταφορά μεγάλων αποστάσεων, εξέλιξη θετική για τις εισηγμένες ναυτιλιακές που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά LNG, όπως είναι η Gaslog του εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού και η Golar LNG.

Επίσης, οι εταιρείες ξηρού φορτίου όπως η Star Bulk Carrier του Πέτρου Παππά και η Scorpio Bulkers, αναμένεται να ευνοηθούν λόγω της αύξησης του εμπορίου σιτηρών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομικών του κόσμου.

Από την πλευρά του ο αναλυτής της Deutsche Bank, Amit Mehrotra, βλέπει όφελος για τις εισηγμένες του κλάδου των τάνκερ μεταφοράς αργού πετρελαίου, όπως η Euronav, από τις περισσότερες παραδόσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι οποίες έχουν μειωθεί κατά 50% από το 2017.

Την ίδια ώρα, πιο συγκρατημένες είναι οι απόψεις του αναλυτή της BIMCO, Peter Sand, ο οποίος επισημαίνει: «Μην περιμένετε άμεση ώθηση στη ζήτηση από αυτή τη εξέλιξη, αλλά μία αύξηση στα επόμενα χρόνια, όταν οι όγκοι των εμπορευμάτων θα αρχίσουν να μεταφέρονται. Η πρώτη φάση της συμφωνίας μπορεί να φέρει οφέλη στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία σε όλους τους κλάδους, καθώς περισσότερο αργό πετρέλαιο και γεωργικά προϊόντα θα αρχίσουν να μεταφέρονται δια θαλάσσης. Ωστόσο, η ανάκαμψη μετά από δύο χρόνια εμπορικού πολέμου δεν θα είναι εύκολη».