Αθήνα: Συγκρατημένη ικανοποίηση για τη Διάσκεψη του Βερολίνου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την συγκρατημένη ικανοποίησή τους εκφράζουν στελέχη της κυβέρνησης αναφορικά με τα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου που αναφέρονται στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων και της κατάπαυσης του πυρός.
Ωστόσο, δεν ελήφθη πρωτοβουλία για την ακύρωση των συμφωνιών που υπέγραψε ο Σάρατζ με τον Ερντογάν, οι οποίες θίγουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην ΝΑ Μεσόγειο.

Εξάλλου, σήμερα, αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες.

Κυβερνητικά στελέχη διατείνονται ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου ήταν το πρώτο βήμα σε έναν κύκλο εξελίξεων που άνοιξε για την προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου που έχει προκύψει από το λιβυκό ζήτημα. Ξένοι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι βασική προτεραιότητα αποτελεί η ομαλοποίηση της κατάστασης στη Λιβύη, καθώς η ένταση των εχθροπραξιών θα προκαλέσει νέο κύμα μετανάστευσης προς την Ευρώπη.

Η Αθήνα πάντως διεμήνυσε σε όλους τους τόνους την δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι αποκλείστηκε από την Διάσκεψη του Βερολίνου και μάλιστα σε υψηλότερο επίπεδο, στο τηλεφώνημα Μητσοτάκη – Μέρκελ την Παρασκευή, ενώ δήλωσε έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα για τις εξελίξεις στη Λιβύη, με τη συμμετοχή Ελλήνων παρατηρητών στο πλαίσιο ενός διεθνούς μηχανισμού επιτήρησης εκεχειρίας.

Παρά τις επίσημες διαψεύσεις από Γερμανούς αξιωματούχους, η Γερμανία φαίνεται ότι πιέστηκε από την Τουρκία για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την Διάσκεψη του Βερολίνου, καθώς επικράτησε το επιχείρημα ότι η ελληνική πλευρά θα εστίαζε την διαπραγμάτευση στην συμφωνία Σάρατζ-Ερντογάν, με σκοπό την ακύρωσή της και θα αποπροσανατόλιζε την συζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Εξάλλου, ο γερμανικός τύπος φιλοξένησε δημοσιεύματα με πληροφορίες ότι ο Ερντογάν απαίτησε από την Άνγκελα Μέρκελ να μην συμμετάσχει η Ελλάδα, εκβιάζοντας με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό.