Ελλάς – Γαλλία συμμαχία κόντρα στον Ερντογάν

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Με ενίσχυση της συμμαχίας Ελλάδας – Γαλλίας απαντά η κυβέρνηση στις προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ύστερα κι από την τελευταία απειλή του ότι η χώρα του θα συνεργαστεί με την Ιταλία για κοινές γεωτρήσεις (σ.σ. Η είδηση διαψεύστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο).

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Παρίσι στις 29 Ιανουαρίου και θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν. Η συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς γίνεται ακριβώς την ίδια στιγμή που οι εξελίξεις με τη Λιβύη και την Τουρκία τρέχουν και οι Γάλλοι προβάλλουν ως ο πιο ουσιαστικός  σύμμαχος της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίος άλλωστε ο πλους του αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκολ» στη Μεσόγειο το οποίο θα συνοδεύεται και από πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, απέναντι σε πιθανές προκλήσεις της Άγκυρας.

Η φρεγάτα «Σπέτσες» θα συνοδεύσει το γαλλικό αεροπλανοφόρο από την Τουλόν μέχρι τα Στενά του Ορμούζ, διασχίζοντας ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Μαζί θα είναι και δέκα τουλάχιστον φρεγάτες, καταδρομικά και αντιτορπιλικά, με σκοπό να πραγματοποιήσουν ασκήσεις κατά της τρομοκρατίας. Ενδιάμεσος σταθμός θα είναι τα νότια της Κρήτης, όπου θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις με το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και την πολεμική μας αεροπορία.

Το Παρίσι, επίσης, έχει συμμετοχή στην άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος» που πραγματοποιούν οι ελληνικές ένοπλες Δυνάμεις, με συμμετοχή μάλιστα γαλλικού ελικοπτεροφόρου.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση Μακρόν ενισχύει και τις σχέσεις της με όλα τα σχήματα Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου που την ενδιαφέρουν, αποδεικνύει την ελληνογαλλική συνεργασία στην περιοχή, στη βάση πάντοτε των συμφερόντων των δύο χωρών. Αποδεικνύει επίσης πως το Παρίσι είναι ιδιαίτερα δραστήριο και θέλει να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και του Περσικού, καλύπτοντας το κενό που εξακολουθεί να εμφανίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην εξωτερική της πολιτική.