Πότε θα τεθεί στους θεσμούς αίτημα για μείωση του πλεονάσματος

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η ανάκτηση της αξιοπιστίας απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους, ήταν το πρώτο βήμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, προκειμένου να επαναδιεκδικήσει σειρά ζητημάτων στο τομέα της οικονομίας.

Η δρομολόγηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος εντάσσεται σε μία ευρύτερη προσπάθεια για την διεκδίκηση του στόχου της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, ένα αίτημα το οποίο θα τεθεί μέσα στο 2020, προκειμένου τα οφέλη γίνουν ορατά από το 2021.

Εξάλλου, προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, στο προχθεσινό Eurogroup.
Έχει τεθεί το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 στα επίπεδα του 2 έως 2,5% -πάντα χρειάζεται ένα διαπραγματευτικό εύρος στην αρχή της διαδικασίας- αλλά επίσης τέθηκαν άλλα δύο θέματα.

Το ένα είναι η αλλαγή της χρήσης των χρημάτων που προκύπτουν από τα ομόλογα που διακρατούν οι Κεντρικές Τράπεζες στο χαρτοφυλάκιό τους, δηλαδή τα ANFAs και SMPs, ώστε να μπορούν να διοχετεύονται και για επενδυτικούς σκοπούς και όχι μόνο για την αποπληρωμή χρέους.

Το άλλο είναι να υπάρξει ένας μηχανισμός εξομάλυνσης, ένας Smoothing Mechanism, όπως ονομάζεται, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη την παραγωγή υπερπλεονασμάτων, πάνω από τον στόχο του 3,5% που έχει μετρηθεί το προηγούμενο έτος, ώστε να μεταφέρεται, αν είναι δυνατόν, ένα ποσό από αυτή την υπεραπόδοση στο επίπεδο των πλεονασμάτων της επόμενης χρονιάς για να γίνει πιο εύκολη η μείωση των φόρων και η στήριξη κοινωνικών ομάδων που έχουν την ανάγκη από την Πολιτεία και να επιτευχθεί υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης, κάτι που είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και των δανειστών.