Κοροναϊός: Χτίζουν νοσοκομείο για τους ασθενείς μέσα σε 10 μέρες

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σε χρόνο ρεκόρ προσπαθούν να κατασκευάσουν οι τοπικές Αρχές το ολοκαίνουργιο νοσοκομείο στην Ουχάν της Κίνας όπου θα νοσηλεύονται όσοι μολυνθούν από το νέο κοροναϊό, καθώς οι υγειονομικές υπηρεσίες της πόλης έχουν λυγίσει υπό το βάρος των εκατοντάδων κρουσμάτων. Μέχρι στιγμής στην Ουχάν των 11 εκατ. κατοίκων τα επιβεβαιωμένα περιστατικά ανέρχονται σε 830 και οι νεκροί σε 26.

Η Ουχάν και άλλες εννέα πόλεις στην ευρύτερη περιοχή έχουν τεθεί σε καραντίνα και οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό λένε ότι οι ασθενείς σχηματίζουν τεράστιες ουρές επί ώρες στα νοσοκομεία για να υποβληθούν σε εξετάσεις για τη θεραπεία. Όπως λένε δεν επαρκούν οι ειδικές στολές προστασίας κι ότι σε ορισμένους γιατρούς δόθηκαν οδηγίες να μην πάνε στη δουλειά τους για να μην κολλήσουν τον ιο/

Το νέο νοσοκομείο κατασκευάζεται με προκάτ κτίσματα γύρω από ένα παραθεριστικό συγκρότημα το οποίο προοριζόταν για τους εργάτες της περιοχής και βρίσκεται στα περίχωρα της Ουχάν. Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, το νοσοκομείο θα διαθέτει 1.000 κλίνες, θα εκτείνεται σε 25.000 τετραγωνικά μέτρα και θα ανοίξει τις πόρτες του στις 3 Φεβρουαρίου.

Στο σημείο εργάζονται πυρετωδώς 35 εκσκαφείς και δέκα μπουλντόζες, όπως φαίνεται και από τις εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου μέσω ειδησεογραφικών πρακτορείων και διεθνών ΜΜΕ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους η ανέγερσή του θα γίνει βάσει του μοντέλου κατασκευής του νοσοκομείου Xiaotangshan, που χτίστηκε στο Πεκίνο για την αντιμετώπιση κρουσμάτων της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) το 2003.

Στο μεταξύ ο νέος κοροναϊός στην Κίνα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, εάν η εξάπλωσή του διασπείρει τον «πανικό», προειδοποίησε σήμερα το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

«Προηγούμενες περιπτώσεις έχουν δείξει ότι το κλείσιμο των αεροδρομίων, η ακύρωση πτήσεων και το κλείσιμο των συνόρων έχουν συχνά πιο σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο απ’ ό,τι η ίδια η επιδημία», ανέφερε σε ανακοίνωση η πρόεδρος του WTTC Γκλόρια Γκεβάρα.

Τονίζοντας την αναγκαιότητα της «γρήγορης ενεργοποίησης αποτελεσματικών έκτακτων μέτρων», η Γκεβάρα υπογράμμισε τη σημασία μιας «γρήγορης, ακριβούς και διαφανούς ενημέρωσης προκειμένου να περιοριστεί ο πανικός και να μετριαστούν οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις».