Τεράστια συνεισφορά της ναυτιλίας στην οικονομία -Τι δείχνουν τα στοιχεία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η ελληνόκτητη ναυτιλία συνεχίζει να προελαύνει, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το μερίδιό της στον παγκόσμιο στόλο και μεγαλώνοντας την απόστασή της από τους κυριότερους ανταγωνιστές της.

Αυτό το συμπέρασμα επιβεβαιώθηκε από μελέτη με τίτλο «Impact Analysis of the Greek Shipping Industry» της Deloitte, που παρουσιάστηκε στο 5ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της «Ναυτεμπορικής».

Έτσι με βάση τη μελέτη, η μεταφορική ικανότητα του ελληνόκτητου στόλου έφτασε το 2019 στο 122, ενώ του παγκόσμιου στόλου στο 117, γεγονός που σηματοδοτεί την ισχυρή θέση της ελληνικής ναυτιλίας στον παγκόσμιο χάρτη.
Οι Έλληνες εφοπλιστές με τις επενδύσεις τους είτε σε νεότευκτα είτε σε secondhand πλοία αύξησαν το μερίδιο του ελληνόκτητου στόλου στην παγκόσμια ναυτιλία.

Παράλληλα, η μελέτη απέδειξε γι΄άλλη μια φορά ότι η συνεισφορά της ναυτιλίας στην οικονομία της χώρας είναι τεράστια.
Η καθαρή οικονομική συνεισφορά της ναυτιλίας στο ισοζύγιο υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια, υπολογίζονται στα 55,782 δισ. ευρώ.

Η μελέτη αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι από το 2011 μέχρι και το 2018 οι καθαρές εισπράξεις του ισοζυγίου υπηρεσιών (εισροές μείον εκροές) ανήλθαν συνολικά στα 55 δισ. ευρώ, ενώ ανά έτος κυμάνθηκαν από τα 5,8 δισ. ευρώ μέχρι και τα 8,6 δισ. ευρώ ανάλογα τη χρονιά και την πορεία γενικότερα των ναυλαγορών.