Τσαμάζ προς εργαζόμενους ΟΤΕ: “Κλονίστηκε το κλίμα εμπιστοσύνης”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

“Ο δρόμος προς μια πιθανή συμφωνία θα είναι δύσκολος” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ σε εσωτερική ενημέρωση του προς τους εργαζόμενους.
Στο κείμενό του κάνει λόγο για συνεχιζόμενες εσωτερικές διενέξεις και ανατροπές που καθιστούν δύσκολο τον δρόμο προς μια πιθανή συμφωνία.

Ειδικότερα, ο κ. Τσαμάζ αναφέρει ότι η εταιρεία επεδίωξε μια έντιμη συμφωνία, μολονότι το κλίμα εμπιστοσύνης κλονίστηκε με μία απεργία πρωτοφανούς διάρκειας, που σημαδεύτηκε από ακρότητες.

“Η διοίκηση, την επόμενη ημέρα της λήξης της απεργίας, κάλεσε την ΟΜΕ-ΟΤΕ για συνέχιση των συζητήσεων και μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις και αμοιβαίες υποχωρήσεις, διαμορφώθηκε και υπογράφτηκε με τους εκπροσώπους της ΟΜΕ-ΟΤΕ πρακτικό συμφωνίας για την κατάρτιση ΕΣΣΕ, διάρκειας 19 μηνών”, αναφέρεται στην επιστολή.

Οι όροι της συμφωνίας αυτής, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι:

* Για τους εργαζομένους της ΟΤΕ Α.Ε. που έχουν προσληφθεί από το 2015 και μετά, αύξηση 5,5% από 1.1.2020 των μισθολογικών κλιμακίων και επιπλέον 2% από 31.7.2021. Αυτό θα σήμαινε ότι ο εισαγωγικός βασικός μισθός ενός νέου εργαζομένου θα ήταν σημαντικά υψηλότερος, τουλάχιστον +30% πάνω από τον κατώτατο βασικό μισθό που προβλέπεται στη νομοθεσία.

*Για τους εργαζομένους της ΟΤΕ Α.Ε. που προσλήφθηκαν πριν από το 2015, και για τους οποίους ίσχυε μείωση των μισθολογικών κλιμακίων κατά 9,5% με 35ωρο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας, η νέα ΕΣΣΕ δεν θα προέβλεπε διασφάλιση των θέσεων εργασίας και θα προέβλεπε αντιστάθμιση της μείωσης κατά 4,5% από 1.1.2020, και κατά επιπλέον 4% από 31.7.2021, μολονότι το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας θα παρέμενε στις 35 ώρες. Από τις 31.7.2021 θα επανερχόταν το 40ωρο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας.

Σημειώνεται ότι μετά την υπογραφή του πρακτικού συμφωνίας για νέα ΣΣΕ, παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Βασίλης Βάκος, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Βασίλη Κατσαρό.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, μέλη του ΔΣ δηλώνουν ότι δεν αναγνωρίζουν την προχθεσινή απόφαση, ζητώντας από τον πρόεδρο της ΟΜΕ-ΟΤΕ νέα συνεδρίαση του ΔΣ με θέμα την απόφαση για νέες διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση του ΟΤΕ για το θέμα της ΕΣΣΕ, η οποία ορίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα.