Βλάπτει σοβαρά την οικονομία της Κίνας ο κοροναϊός – Πλήγμα στον τουρισμό και επιχειρήσεις

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Tο πλέον πιο σοβαρό οικονομικό «πλήγμα» από το θανατηφόρο “χτύπημα” του κοροναϊού, καλείται να αντιμετωπίσει η Κίνα.

Ήδη, μεγάλες επιχειρήσεις κλείνουν η μία πίσω από την άλλη: Τα McDonalds’s και τα Uniclo κλείνουν στις πληγείσες από τον κοροναϊό περιοχές, ενώ τα ξενοδοχεία και οι αεροπορικές εταιρίες προσφέρουν πια επιστροφές σε άτομα που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν στην Κίνα. Το ΙΚΕΑ ακολούθησε τον ίδιο δρόμο και όλες οι κινηματογραφικές πρεμιέρες έχουν επίσης αναβληθεί.

Η Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου και μέρος του Σινικού Τείχους και της Ντίσνεϊλαντ στην Σανγκάη είναι από τα αξιοθέατα που κλείνουν για λόγους ασφαλείας.

Ο κοροναϊός αναμένεται να βλάψει την ανάπτυξη της Κίνας μετά από μήνες οικονομικών ανησυχιών για τις εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της Κίνας για το πρώτο τρίμηνο θα μπορούσε να «λαβωθεί» κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα, με τον τουρισμό και το λιανικό εμπόριο να έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Οι μετοχές σε εταιρείες πολυτελείας αγαθών υπέφεραν από την προβλεπόμενη πτώση της ζήτησης από την Κίνα. Μάλιστα, η γαλλική φίρμα οινοπνευματωδών Remy Cointreau δήλωσε ότι «σαφώς ανησυχεί» για τις πιθανές επιπτώσεις.

Η Gareth Leather από την ερευνητική εταιρεία Capital Economics, δήλωσε στο Sky News ότι το 2003 το ξέσπασμα του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS), το οποίο άρχισε επίσης στην Κίνα και σκότωσε περίπου 800 άτομα, μπορεί να δώσει ένδειξη για τον πιθανό αντίκτυπο του τελευταίου ιού.

Η ομάδα είχε εκτιμήσει ότι το προηγούμενο ξέσπασμα SARS του 2003 κόστισε στον παγκόσμιο τομέα ταξιδίων και τουρισμού έως και τα £ 38 δις.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι δεν απειλείται να χτυπηθεί οικονομικά μόνο η Κίνα, αλλά και το Χονγκ Κονγκ, το Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Καμπότζη με επιπτώσεις από την πτώση του τουρισμού.