Ernst & Young: Η φυγή των επιχειρήσεων, εκείνοι που έμειναν και οι αλλαγές, που πρέπει να γίνουν

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια νέα φάση, αφήνοντας πίσω της μια δεκαετία κρίσης εκφράζει ο Παναγιώτης Παπάζογλου, διευθύνων σύμβουλος της Ernst & Young (EY), επισημαίνοντας ότι πλέον «μπορούμε όλοι μας να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι». Ωστόσο επισημαίνει τις διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού κράτους και της ελληνικής γραφειοκρατίας, που δημιουργούν πλήθος προβλημάτων στις υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις και πυροδοτούν ακόμη και σήμερα σκέψεις φυγής. Εξηγεί τι περιμένουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να αλλάξει, αλλά και τι απαιτείται ώστε να καταστεί η χώρας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της EY Ελλάδος σημειώνει πως «η χώρα βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Έχουμε ολοκληρώσει μια σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή και επιτυγχάνουμε σημαντικά -ίσως και υπερβολικά- πρωτογενή πλεονάσματα».

Προσθέτει επίσης, ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα έπειτα από πολύ κόπο, σε θέση να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια-ρεκόρ, δημιουργώντας ένα θετικό κλίμα για την έκδοση εταιρικών ομολόγων από τις επιχειρήσεις, παρέχοντας εναλλακτικές δυνατότητες χρηματοδότησης και πρόσβασης σε ρευστότητα, την ώρα που η Πολιτεία και οι τράπεζες έχουν προβεί σε κινήσεις για την απομείωση των κόκκινων δανείων. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με διάφορες άλλες εξελίξεις, όπως η αξιοσημείωτη άνοδος του Χρηματιστηρίου τους τελευταίους έξι μήνες, έχουν δημιουργήσει ένα γενικότερο αίσθημα αισιοδοξίας στην αγορά, που σίγουρα δίνει προοπτικές για κάτι καλύτερο» σημειώνει.

Άλλωστε, όπως εξηγεί ο κ. Παπάζογλου, στις καθημερινές επαφές της ΕΥ με επιχειρηματίες, τόσο στο πλαίσιο του εταιρικού της έργου, όσο και στο πλαίσιο του θεσμού, Έλληνας “Επιχειρηματίας της Χρονιάς”, τον οποίο η EY Ελλάδος διοργανώνει στη χώρα από το 2006 και κάθε δύο χρόνια, επιβεβαιώνεται αυτή η αισιοδοξία των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

«Αυτή η αισιοδοξία είναι συγκρατημένη, καθώς οι επιχειρηματίες, αλλά πιστεύω και όλοι μας, θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν, ώστε να πούμε με βεβαιότητα ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τις συμπεριφορές και αντιλήψεις του παρελθόντος που μας οδήγησαν στην κρίση. Αυτό εκτιμώ ότι είναι ένα στοίχημα, το οποίο οφείλουν να κερδίσουν με τις ενέργειές τους, τόσο η Πολιτεία, όσο και οι ίδιες οι επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να πρωταγωνιστήσουν σε αυτή την προσπάθεια για δημιουργική ανασυγκρότηση της οικονομίας μας» αναφέρει ο κ. Παπάζογλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ