Κόμπι Μπράιαντ: Πώς έγινε το δυστύχημα με το ελικόπτερο 

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η έντονη ομίχλη πιθανολογείται πως έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πτώση του ελικοπτέρου του Κόμπι Μπράιαντ. Η συντριβή του ελικοπτέρου στοίχισε τη ζωή στον πρώην αστέρα του NBA και σε ακόμη 8 άτομα, μεταξύ των οποίων η 13χρονη κόρη του.

Όπως αναφέρει το Associated Press, στην περιοχή Καλαμπάσας, όπου έγινε το τραγικό δυστύχημα οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ άσχημες καθώς επικρατούσε πυκνή ομίχλη. Οι Αρχές ακόμη συνεχίζουν τις έρευνες για τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου. Μαζί του ήταν στο ελικόπτερο ο προπονητής μπέιζμπολ του κολεγίου Orange Coast, Τζον Αλτομπέλι, μαζί με τη σύζυγό του, Κέρι, και την κόρη τους, Αλίσα, η οποία έκανε προπονήσεις μαζί με την κόρη του Κόμπι Μπράιαντ στην ακαδημία μπάσκετ που είχε ανοίξει ο πρώην σταρ του NBA στην Καλιφόρνια.

Το ελικόπτερο απογειώθηκε μετά τις 9 από το αεροδρόμιο Τζον Γουέιν και στις 10 έπεσε σε λόφο στη περιοχή Καλαμπάσας. Μάρτυρες ανέφεραν πως το είδαν να πετάει σε χαμηλό ύψος, καθώς και να στροβιλίζεται, πριν προσκρούσει στο έδαφος και ακολουθήσει έκρηξη.

Οι ελεγκτές εναέριου χώρου, όπως αναφέρει το AP, είχαν προειδοποιήσει για τη χαμηλή ορατότητα στην περιοχή όπου έπεσε το ελικόπτερο τύπου Sikorsky S-76. Ειδοποίησαν τον πιλότο να αλλάξει διαδρομή και να πετάξει βορειοδυτικά και στις 09:40 το ελικόπτερο αναγκάστηκε να γυρίσει και πάλι στα νοτιοανατολικά, ανεβαίνοντας στα 2.000 πόδια. Μετά, έπεσε στον λόφο, σε περίπου 1.400 πόδια, σύμφωνα με τα στοιχεία των ραντάρ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ελικόπτερο πετούσε με περίπου 184 μίλια όταν προσέκρουσε στο έδαφος, ενώ η πτώση του γινόταν με 4.000 πόδια ανά λεπτό, όπως αναφέρει το Flightradar24.

Τραγική ειρωνεία είναι πως λίγο μετά το δυστύχημα ο σερίφης του Λος Αντζελες απαγόρευσε στα ελικόπτερα να πετούν λόγω της κακής ορατότητας, αλλά το δυστύχημα με τον Κόμπι Μπράιαντ είχε ήδη συμβεί.

Χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν το δυστύχημα οφείλεται μόνο στις κακές καιρικές συνθήκες ή και σε ανθρώπινο ή μηχανικό λάθος, οι Αρχές άρχισαν να ερευνούν ήδη το ιστορικό του πιλότου του ελικοπτέρου.

Ο ειδικός πτήσεων και δικηγόρος, ο Τζάστιν Γκριν, ανέφερε πως οι καιρικές συνθήκες ήταν κρίσιμες για το δυστύχημα, καθώς θεωρεί πως ο πιλότος μπορεί να αποπροσανατολιστεί από την ομίχλη και να συμβεί το μοιραίο. Τόνισε επίσης πως πιλότοι του συγκεκριμένου τύπου ελικοπτέρου θα μπορούσαν να πετάξουν και χωρίς να βασίζονται σε οπτικές ενδείξεις.

Ένας πρώην πιλότος του Κόμπι Μπράιαντ, ο Κερτ Ντιτς, ανέφερε πως θεωρεί εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο να υπήρχε μηχανική βλάβη και θεωρεί πως πιθανότατα έπαιξε ρόλο η ομίχλη.