Ο κινεζικός κοροναϊός έπληξε και τις τιμές του πετρελαίου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία προκαλεί ο κινεζικός κοροναϊός. Ειδικότερα οι τιμές του αργού εμφάνισαν σήμερα μεγάλη πτώση υποχωρώντας κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρεις μήνες. Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό συμβαίνει καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον ϊό αυξήθηκε και περισσότερες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους, γεγονός που τροφοδότησε τις εκτιμήσεις για επιβράδυνση της ζήτησης για πετρέλαιο.

Το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσε πτώση κατά 1,51 δολάριο το βαρέλι, ή 2,5%, στα 59,18 δολάρια στις 14:54 ώρα Ελλάδας, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Οκτωβρίου και η μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση από τις 8 Ιανουαρίου.

Το αμερικανικό αργό σημείωσε πτώση 1,37 δολαρίου, ή 2,53%, στα 52,82 δολάρια. Νωρίτερα, το μπρεντ και το αμερικανικό αργό κατέγραψαν πτώση άνω του 3%.
Απώλειες σημείωσαν και οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ολοένα και πιο πολύ για τις διαστάσεις που φαίνεται να λαμβάνει η κρίση.

Παράλληλα, αυξήθηκε η ζήτηση για επενδυτικές επιλογές που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια όπως το ιαπωνικό γεν και τα κρατικά ομόλογα. Η γρήγορη εξάπλωση του ιού τροφοδότησε φόβους για επιβράδυνση της ζήτησης για πετρέλαιο και επέτεινε τις εικασίες ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας θα εξετάσει την περαιτέρω μείωση στην παραγωγή.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμμαχοι στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), προσπάθησαν σήμερα να υποβαθμίσουν τον αντίκτυπο του ιού, με το Ριάντ να ανακοινώνει ότι η ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις όποιες αλλαγές επέλθουν στη ζήτηση για πετρέλαιο.