Διεθνείς αναλυτές εκφράζουν φόβους για παρατεταμένη κρίση με τις τιμές πετρελαίου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Ολοένα και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η «βουτιά» που καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου το τελευταίο διάστημα, ίσως να μην είναι τόσο παροδική, όσο κάποιοι πιστεύουν. Μάλιστα, εκφράζεται η άποψη ότι η πτωτική πορεία μπορεί να συνεχιστεί για μήνες ως αποτέλεσμα όχι μόνο των γεωπολιτικών εξελίξεων αλλά και της πτώσης της ζήτησης, εξαιτίας της απειλής του θανάσιμου ιού που εμφανίστηκε στην Κίνα.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν πάνω από 3% χθες Δευτέρα, ενώ οι συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας ανησυχούν όλο και περισσότερο για την πορεία της ζήτησης καθώς ο κοροναϊός εξαπλώνεται παγκοσμίως.

Εξάλλου, διεθνείς αναλυτές εξήγησαν στο CNBC ότι ο κοροναϊός μπορεί τελικά να έχει μεγαλύτερη επίπτωση στο συναίσθημα παρά να λειτουργήσει ως αρνητικός παράγοντας σε μακροχρόνια βάση την οικονομία ή τις αγορές.

«Η τιμή του πετρελαίου κινείται κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι και αυτό συμβαίνει παρά τους περιορισμούς της διαχείρισης των προμηθειών που συμφώνησαν όλοι οι χώρες του ΟΠΕΚ και του ΟΠΕΚ+», δήλωσε ο Paul Gambles, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του MBMG Group στο CNBC .

Αν συνυπολογιστούν όλοι οι παράγοντες, η ζήτηση είναι αρκετά ήπια και αυτό «δείχνει σε μια πολύ αρνητική κατεύθυνση για την τιμή», πρόσθεσε.