Συνέδριο Fitch στην Αθήνα: Εύσημα στην οικονομία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Στην Αθήνα βρέθηκαν σήμερα στελέχη και κορυφαίοι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης Fitch, στο πλαίσιο του συνεδρίου Greece Credit Outlook 2020 που διοργάνωσε, λίγα μόλις 24ωρα μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας.

Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Κρις Άλεν, εκπρόσωπος στην Αθήνα της γενικής διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Κομισιόν ο οποίος ευχαρίστησε την Fitch για την αναβάθμιση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η χώρα το άξιζε. Η Ελλάδα όπως είπε, το τελευταίο εξάμηνο και μετά τις εκλογές του Ιουλίου έχει σημειώσει πρόοδο. Το ότι οι οίκοι αξιολόγησης το αναγνωρίζουν αυτό, είναι πολύ σημαντικό, πρόσθεσε. Όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα μετά από 10 χρόνια κρίσης έχει μία τελευταία ευκαιρία να κινηθεί στη σωστή κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεν, μετά από πολλά χρόνια η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ελλάδα και αν και οι ρυθμοί της τάξης του 2% δεν είναι αρκετοί, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν να κινηθούν αρκετά υψηλότερα. Ωστόσο, όπως τόνισε, η χώρα, και συνεπώς η κυβέρνηση, είναι αντιμέτωπη με αρκετές προκλήσεις.

Πρώτη και σημαντικότερη είναι το επενδυτικό κενό που εμφανίζει η χώρα και η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί γρήγορα σε αυτό το μέτωπο. Επίσης, το πρόβλημα των κόκκινων δανείων των τραπεζών, αν και αντιμετωπίζεται, παραμένει σοβαρό καθώς έχει εμποδίσει την ανάκαμψη του νέου δανεισμού στην οικονομία.

Ο κ. Αλεν χαρακτήρισε επίσης πολύ σημαντικό το ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να “περάσει” στο Eurogroup τον Δεκέμβριο την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα στην Ελλάδα, ενώ καταλήγοντας τόνισε πως είναι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας.

Από την πλευρά του, ο Μικελ Ναπολιτάνο, επικεφαλής αξιολογήσεων της Fitch για την Ελλάδα, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο οίκος αποφάσισε να αναβαθμίσει τη χώρα, στο ΒΒ με θετικές προοπτικές. Ο πολύ σημαντικός παράγοντας για τον οίκο, όπως τόνισε, είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ένα πολύ πιο σταθερό πολιτικό περιβάλλον.

Σε ότι αφορά τη μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα που θέλει να συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με τους πιστωτές, δεν εκτιμάται από τον οίκο ότι θα επηρεάσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Ναπολιτάνο τόνισε παράλληλα πως η ανάκαμψη των επενδύσεων αποτελεί το κλειδί για την πορεία τη ελληνικής οικονομίας ενώ αν και η αγορά εργασίας έχει βελτιωθεί, η πλειονότητα των νέων θέσεων εργασίας είναι μερικής απασχόλησης και εάν αυτή η τάση συνεχιστεί θα αποτελέσει σημαντική αρνητική εξέλιξη και εμπόδιο στην ανάπτυξη.

Σε ότι αφορά τον τραπεζικό κλάδο, ο Πάο Λαμπρό, επικεφαλής αξιολογήσεων της Fitch για τις τράπεζες, τόνισε πως παρά τις προκλήσεις, αποτελεί τον μόνο στην Ευρώπη στον οποίο ο οίκος δίνει θετικές προοπτικές και το 2020 αναμένεται να υπάρξει σημαντική βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη του.

Όπως επεσήμανε ωστόσο, η Fitch αξιολογεί με CCC τις ελληνικές τράπεζες και αρκετές βαθμίδες χαμηλότερα από το rating της Ελλάδας καθώς μεταξύ άλλων, το επίπεδο των NPEs παραμένει πολύ υψηλό.