Μητσοτάκης – Μακρόν: Καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας (video)

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

«Καταδικάσαμε με σαφή τρόπο τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Γάλλος πρόεδρος προανήγγειλε κοινές επιχειρήσεις από ξηράς και θαλάσσης, με στόχο να διασφαλιστεί η ασφάλεια στη Μεσόγειο.  Στη συνάντηση συζητήθηκαν και ζητήματα επενδύσεων. «Το ζητούμενο είναι να ενισχυθούν οι επενδύσεις» τόνισε.

Για απόλυτη σύγκλιση μίλησε ο Γάλλος πρόεδρος και για το μεταναστευτικό. «Η Γαλλία θα είναι στο πλευρό σας», ανέφερε σε προσωπικό και τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξουν επιστροφές. «Να βασίζεστε στη δική μας χώρα», πρόσθεσε. Επίσης, ζήτησε κοινή μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη από φέτος, για να υπάρξει ένα πλαίσιο αποτελεσματικής αλληλεγγύης στην υποδοχή των προσφύγων με μέριμνα για τις χώρες πρώτης γραμμής.

Επίσης, οι δύο πλευρές συζήτησαν για το Brexit. «Πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, προτάσσοντας την ενότητα και την ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε, θα πρέπει να οικοδομηθεί μια νέα σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο για το μέλλον. Προανήγγειλε δε ένα συνέδριο για το μέλλον της Ευρώπης. «Έχουμε κοινές φιλοδοξίες για την αγροτική πολιτική, την πολιτική περιφερειακής αλληλεγγύης» ανέφερε, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κλιματική αλλαγή, όπου η Ελλάδα είναι αρωγός.

Στο εγγύς μέλλον, ο Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί την Ελλάδα. «Πάντοτε η Γαλλία ήταν κοντά σας. Οι δύο χώρες ήταν πάντα καίριες στην ιστορία», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος

«Οι δεσμοί Ελλάδας και Γαλλίας είναι ιστορικοί, οι σχέσεις μας ήταν και είναι εξαιρετικές», τόνισε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι δύο πλευρές μίλησαν για νέα εταιρική σχέση, που θα αναβαθμίσει τις δύο χώρες. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας αλλά και στη χθεσινή έκδοση του 15ετούς ομολόγου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον EastMed. «Είναι κοινή η καταδίκη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας» τόσο στην Κύπρο, όσο και στη συμφωνία με τη Λιβύη. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, οποιαδήποτε πολιτική λύση στη Λιβύη έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση του μνημονίου. Παράλληλα, καλωσόρισε την παρουσία γαλλικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ως εγγυητές της ειρήνης. «Προωθούμε ένα νέο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας στα θέματα ασφάλειας», ανέφερε.

«Η Γαλλία ήταν από την πρώτη στιγμή συμπαραστάτης μας στο να διεκδικήσουμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Μπορούμε να διεκδικήσουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021», είπε ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας σύμμαχο τη Γαλλία σε αυτήν την προσπάθεια.

Δείτε το βίντεο της κοινής συνέντευξης τύπου