Στο Παρίσι ο Μητσοτάκης για συνομιλίες με τον Μακρόν

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Κρίσιμες συνομιλίες με τον Εμμανουέλ Μακρόν θα έχει σήμερα στις 16:45 ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επισκέπτεται τη Γαλλία ενώ επί τάπητος θα τεθεί και η συμφωνία να αναλάβουν τα γαλλικά κρατικά ναυπηγεία την κατασκευή δύο φρεγατών για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, προϋπολογισμού περίπου 2 δισ. ευρώ.

Από την Αθήνα εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι το μήνυμα που θα βγει από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν είναι ότι η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Γαλλίας αναμένεται να συζητήσουν για τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στη Λιβύη και την συμπεριφορά της Τουρκίας στην Μεσόγειο, με πρώτα θέματα τις παράνομες γεωτρήσεις τουρκικών ερευνητικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ, το μνημόνιο της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης και τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις Ερντογάν ότι τα νησιά του Αιγαίου -ακόμα και η Κρήτη- δεν έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα πέραν της ζώνης των 6 ναυτικών μιλίων που αποτελεί την ελληνική χωρική θάλασσα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εκφράσει στον Εμανουέλ Μακρόν την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη της Γαλλίας μετά τις τελευταίες απειλητικές ενέργειες της Τουρκίας και να επαναβεβαιώσει την βούληση της Αθήνας για τη συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας με το Παρίσι σε κάθε επίπεδο, αμυντικό, πολιτικό και οικονομικό.

Στο επίπεδο της οικονομίας η ελληνική κυβέρνηση αναμένει τη στήριξη της Γαλλίας ώστε να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω του 3,5% από το 2021, την αξιοποίηση των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα για αναπτυξιακούς σκοπούς και την καθιέρωση του μηχανισμού μέσω του οποίου τα υπερπλεονάσματα θα μπορούν να μεταφέρονται από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο (smoothing mechanism).

Μετά τις συνομιλίες με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί με Γάλλους επιχειρηματίες που θα συμμετέχουν στο φόρουμ με τίτλο «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται» που διοργανώνεται από το ελληνογαλλικό εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο.

Συνέντευξη Μητσοτάκη στο Politique Internationale

«Οι Έλληνες και ειδικά η μεσαία τάξη είχαν συνθλιβεί από τους φόρους, θεραπεύουμε τις πληγές που άφησε ο λαϊκισμός», δηλώνει σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό Politique Internationale ο πρωθυπουργός

Αναφερόμενος στις εξαιρετικές επιδόσεις της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η χώρα μας «δεν αποτελεί πλέον αντικείμενο συζήτησης για τους λάθος λόγους, κι αυτό το βλέπουν πλέον ξεκάθαρα οι χρηματοοικονομικοί οίκοι του εξωτερικού και οι επενδυτές. Γυρίζουμε οριστικά τη σελίδα της κρίσης, δημιουργώντας ένα πλαίσιο ασφάλειας και αξιοπιστίας, χωρίς τις αγκυλώσεις, τη γραφειοκρατία και τις ιδεοληψίες του παρελθόντος, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να απογειωθεί».

Στο περιοδικό που κυκλοφορεί σήμερα στη Γαλλία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προαναγγέλει ότι θα θέσει επισήμως το ζήτημα της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος στα μέσα του 2020.

Ακόμη ο πρωθυπουργός αναφέρεται εκτενώς στις «εξαιρετικές σχέσεις» που διατηρεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και δηλώνει τη στήριξή του στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει o κ. Μακρόν «για τη λειτουργία της Ευρωζώνης, τον κοινό προϋπολογισμό και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας». Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει σύμφωνος με την «πράσινη» ατζέντα που προωθεί ο Γάλλος Πρόεδρος: «Υποστηρίζω 100% τον Πρόεδρο Μακρόν στον αγώνα του για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Το δικό του όραμα για μια “πράσινη Ευρώπη” είναι και δικό μου. Σε κάθε πρωτοβουλία του για μια Ευρώπη πιο δυνατή και ενωμένη η στήριξή μου είναι δεδομένη».

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά ο κ. Μητσοτάκης τονίζει: «Όταν η Τουρκία ανασχεδιάζει το χάρτη της Μεσογείου, δεν προκαλεί μόνο την Ελλάδα. Προκαλεί απροκάλυπτα την Ευρώπη. Και η Ευρώπη -φυσικά μαζί με την Ελλάδα- θα πρέπει να αντιδρά αναλόγως. Να θυμίζει στον κ. Erdogan ότι τα σύνορά μας είναι αμετακίνητα και αδιαπραγμάτευτα» επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η χώρα μας «αποτελεί διαχρονικά πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο πρωθυπουργός στέκεται ιδιαίτερα στις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις, στα άκυρα μνημόνια Τουρκίας – Σάρατζ και στις επεμβάσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να μένει αδρανής απέναντι σε τέτοιου είδους ενέργειες. Το οφείλουμε στην προστασία του ελληνικού έθνους -αλλά και του συνόλου της Ευρώπης» τονίζει.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει ότι η Τουρκία δεν τηρεί τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό – μεταναστευτικό σημειώνοντας επίσης ότι «η Ευρώπη δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει σαν δικό της το δικό μας πρόβλημα. Αυτό που πιστεύω και το έχω μοιραστεί επανειλημμένως με τους αξιωματούχους της ΕΕ και τους ομολόγους μου είναι ότι το μεταναστευτικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα που γίνεται κατά περιόδους ευρωπαϊκό».