Τροπολογία για το ποδόσφαιρο: Όσοι δεν την ψηφίσουν διαγράφονται

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Θέμα κομματικής πειθαρχίας θέτει η κυβέρνηση για όσους τυχόν διαφωνήσουν με την τροπολογία για το ποδόσφαιρο στην ονομαστική ψηφοφορία που αναμένεται να ξεκινήσει αυτή την ώρα και αποτελεί το πρώτο κρίσιμο τεστ για τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.

Την ψηφοφορία -που θα γίνει ηλεκτρονικά- ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία η οποία ανέτρεψε την πρόβλεψη για ποινή υποβιβασμού σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη μετά την εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Η διάταξη προβλέπει ότι εφεξής όσοι κρίνονται από την αθλητική Δικαιοσύνη ένοχοι για τέτοιες παραβάσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας θα τιμωρούνται με αφαίρεση πέντε έως δέκα βαθμών και όχι με εξοντωτικές ποινές όπως ο υποβιβασμός.

Το τελευταίο 24ωρο οι βουλευτές της ΝΔ δέχθηκαν ασφυκτικές πιέσεις για να πάρουν θέση στο δίλημμα του υποβιβασμού ή μη των δύο ομάδων από τη Βόρεια Ελλάδα, οι ιθύνοντες των οποίων δεν ικανοποιήθηκαν ούτε από τη «σολομώντεια» λύση της αφαίρεσης βαθμών στην οποία κατέφυγε η κυβέρνηση για να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα.

Σε μια προσπάθεια, εξάλλου, να προλάβει ενδεχόμενη «ανταρσία» από τους πιεζόμενους κυβερνητικούς βουλευτές που εκλέγονται στα Βόρεια, ο πρωθυπουργός έσπευσε να διαγράψει τον ευρωβουλευτή Θεόδωρο Ζαγοράκη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή απείλησε με ανεξαρτητοποίηση.

«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Καταλαβαίνω τη συναισθηματική φόρτιση των βουλευτών από Πειραιά και Θεσσαλονίκη αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχουμε πρόβλημα» δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προαναγγέλοντας και άλλες παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο για το ποδόσφαιρο.

«Κάποιες απουσίες είναι δικαιολογημένες, αλλά δεν θα υπάρξει πρόβλημα» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας ο οποίος απάντησε «ναι» στην ερώτηση αν ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι όσοι θα επιχειρήσουν να εκφράσουν τη διαφωνία τους θα το κάνουν με απουσία και όχι με καταψήφιση της τροπολογίας.

Παρόμοιος πονοκέφαλος υπάρχει και στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιχείρησε να βάλει την πίεση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ χωρίς να παίρνει την ίδια στιγμή ξεκάθαρη θέση επί της ουσίας της τροπολογίας.