Υπουργείο Ναυτιλίας: Τα λιμενικά ταμεία περνούν στον έλεγχό του

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Αλλάζουν επόπτευση τα 75 λιμενικά ταμεία της χώρας και από τον έλεγχο των δήμων και κοινοτήτων περνούν στο Υπουργείο Ναυτιλίας  όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Γ. Πλακιωτάκης απόφαση που προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στο μοντέλο λιμενικής διακυβέρνησης, καθώς στη χώρα διαχρονικά υπάρχουν διάφορα επίπεδα λιμενικής διακυβέρνησης. Για τον λόγο αυτό στο υπουργείο Ναυτιλίας μελετούν την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας τους.

Ωστόσο ήδη έχουν αρχίσει να καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις και οι προβληματισμοί τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση όσο και στις τοπικές κοινωνίες, καθώς πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο με τα περιφερειακά λιμάνια, δηλαδή της ιδιωτικοποίησης.

Ας σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους δήμους καθώς αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων, ειδικά για τους νησιωτικούς δήμους. Στο πλαίσιο ενδυνάμωσης των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, τον Φεβρουάριο του 2019, το υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδοτούσε με 20 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία με στόχο τη σύνταξη ή επικαιροποίηση σχεδίων και μελετών στο πλαίσιο της κατασκευής, βελτίωσης και συντήρησης λιμενικών υποδομών.

Στις προθέσεις του κ. Πλακιωτάκη υπήρξαν ήδη οι πρώτες αντιδράσεις. Ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός χαρακτήρισε την κυβέρνηση «real estate» και τόνισε ότι κλέβουν από τους δήμους τη διαχείριση των λιμανιών με σκοπό την εκποίησή τους.

Τα προβλήματα του Λιμενικού Συστήματος όπως και των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων είναι διαπιστωμένα και καταγεγραμμένα εδώ και χρόνια σχεδόν από όλες τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας. Ποτέ όμως μέχρι σήμερα δεν επιλέχτηκε η λύση η διαχείρισή τους να φύγει από τους δήμους τόνισε ο κ. Σαντορινιός.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Ιούνιο του 2019 η Γενική Γραμματεία Λιμένων, αναζητώντας λύσεις για τα προβλήματα αυτά, προχώρησε στην εκπόνηση μιας χρήσιμης μελέτης με στόχο την επιλογή της καλύτερης πρότασης για την αναδιοργάνωση του λιμενικού συστήματος. Η μελέτη προέκρινε ως την πλέον πρόσφορη λύση τη δημιουργία Περιφερειακών Λιμενικών Επιτελικών Δομών Υποστήριξης, οι οποίες θα μπορούν να συνδράμουν τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία.