Κοροναϊός: Δευτέρα συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Μετά τη ανησυχία που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του κοροναϊού και στην Ελλάδα, παρότι ο κίνδυνος μετάδοσης στη χώρα μας παραμένει χαμηλός ο Βασίλης Κικίλιας ζήτησε την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας με αντικείμενο την λήψη μέτρων για τυχόν ύπαρξη κρούσματος του ιου.

Στις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η γνωμοδότηση σε θέματα αξιολόγησης κινδύνων και η διαμόρφωση προτάσεων σε θέματα στρατηγικής για τη Δημόσια Υγεία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΘ Διονύση Ευγενίδη, από το περασμένο Σαββατοκύριακο, οπότε η διάδοση του κοροναϊού άρχισε να επιταχύνεται, «προκλήθηκε μεγάλος πανικός στο κοινό. Ήταν πέραν κάθε προσδοκίας η αντίδραση. Είναι ενδεικτικό ότι τόσο οι μάσκες όσο και τα αντισηπτικά σκευάσματα έχουν ξεπουλήσει».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι αριθμοί των κρουσμάτων και των νεκρών του νέου κοροναϊού (2019-nCoV) διαρκώς αυξάνονται, εντείνοντας την ανησυχία στον πλανήτη.

Ο κ. Ευγενίδης εξήγησε ότι πιθανώς λόγω λαθεμένης συσχέτισης του κοροναϊού με την εποχική γρίπη «ταυτόχρονα εξαφανίστηκαν από τα φαρμακεία και τα Tamiflu. Είναι προφανές ότι ο κόσμος ανησύχησε από όσα ακούει και διαβάζει. Όμως απαιτείται σωστή ενημέρωση και ψυχραιμία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Υγείας η μάσκα δεν είναι επαρκές μέτρο προκειμένου να μπει «φρένο» στη διάδοση του κοροναϊού. Στην Ελλάδα πάντως οι αρμόδιοι φορείς έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για τυχόν «εισβολή» του κοροναϊού, ενώ ήδη έχουν καθοριστεί τα νοσοκομεία αναφοράς.