Πλωτά φράγματα στο Αιγαίο;

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Πολλά ερωτήματα και εντύπωση προκαλούν οι τελευταίοι χειρισμοί της κυβέρνησης πάνω στο προσφυγικό ζήτημα, μετά την επιβεβαίωση του δημοσιεύματος του Associated Press, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ότι ετοιμάζει την κατασκευή ενός πλωτού φράγματος, μήκους σχεδόν τριών χιλιομέτρων, ανάμεσα στη Λέσβο και την Τουρκία, προκειμένου να εμποδίσει πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν στην Ελλάδα.

Το σχετικό δημοσίευμα επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε τηλεοπτική εκπομπή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι:«Η Ελλάδα έχει χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής. Εξετάζουμε να ενισχύσουμε τα σύνορά μας με διάφορα μέσα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εξετάζουμε και το ενδεχόμενο να προμηθευτούμε πλωτά φράγματα σε ορισμένα περάσματα-σημεία. Πρέπει πρώτα να δούμε αν μπορεί με ασφάλεια να φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε».

Η πρόθεση της Ελλάδας για δημιουργία πλωτού φράγματος, το οποίο είχε αποκαλύψει το δημοσίευμα του Associated Press, επικεντρώνεται στην πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο προσκάλεσε με διαγωνισμό ιδιώτες εργολάβους να προμηθεύσουν έναν πλωτό φράκτη μήκους 2,7 χιλιομέτρων εντός τριών μηνών.

Η αναζωπύρωση των ροών μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν μέσω θαλάσσης στην Λέσβο και σε άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχει προκαλέσει βίαιο υπερπληθυσμό στους προσφυγικούς καταυλισμούς, ανέφερε το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το Associated Press, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας «η διαδικασία της υπογραφής συμβολαίου θα εκτελεστεί από το υπουργείο, όμως δεν είναι για στρατιωτική χρήση. Η διαδικασία αυτή έχει ομοιότητες με τους διαγωνισμούς που πραγματοποιούνται π.χ. για την παροχή εξοπλισμού για τα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών».