Υπουργικό Συμβούλιο: Τα 5 Ν/Σ που κατατίθενται το επόμενο διάστημα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 5 λεπτά

Εξαιρετικά παραγωγική ήταν η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τη σημερινή επιτυχία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, καθώς και στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για την επιτυχημένη έκδοση του 15ετούς ομολόγου

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

1. H παρουσίαση του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Υγεία. Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση σε ζητήματα πρόληψης και το νομοσχέδιο έρχεται να αντιμετωπίσει στο επίπεδο της πρόληψης τις συχνότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας, όπως είναι οι

2. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών: «Στρατηγική Αναπτυξιακή Προοπτική Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τροποποιήσεις Κώδικα Ιθαγένειας, Ρυθμίσεις για το ανθρώπινο δυναμικό της Δημόσιας Διοίκησης».

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσίασε το νομοσχέδιο με το οποίο εισάγονται ρυθμίσεις για την βελτίωση της αναπτυξιακής προοπτικής των ΟΤΑ. Συγκεκριμένα, δημιουργείται Επιτροπή Αναπτυξιακού Σχεδιασμού Τοπικού και Περιφερειακού Επιπέδου, ως ανώτατο θεσμικό συμβουλευτικό όργανο, η οποία εισηγείται αναπτυξιακές δράσεις και παρακολουθεί αυτές που ήδη υλοποιούνται. Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα μειώνονται οι κύκλοι ανά έτος (από 3 σε 2) και τίθεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

3. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των θαλάσσιων ενδομεταφορών.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης παρουσίασε το σχέδιο νόμου, στόχος του οποίου είναι να εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία περί ακτοπλοΐας, να επανεκκινήσει την λειτουργία του Υπουργείου, να θεσμοθετήσει ρυθμίσεις που συντείνουν στην διοικητική ανακούφιση πολιτών και φορέων από αχρείαστες διαδικασίες.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές με σκοπό, μεταξύ άλλων, την αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού, την αποτροπή φαινομένων καιροσκοπικής και ανεξέλεγκτης μετακίνησης πλοίων σε διαφορετικές γραμμές κατά τη διάρκεια του έτους, την θεσμοθέτηση χρονικών περιορισμών στην έκτακτη δρομολόγηση πλοίων, την κατάργηση και την πρόβλεψη διαδικασίας έκδοσης Κανονισμού Λειτουργίας για το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

Επίσης, ρυθμίζονται θέματα ελέγχου ασφάλειας των πλοίων και των αστυνομικών δράσεων του Λιμενικού Σώματος, επαναφέροντας δομές και διατάξεις που καταργήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση προκαλώντας δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στο έργο του Υπουργείου και Λιμενικού Σώματος. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και διατάξεις που αφορούν στη νησιωτική πολιτική και την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου σε νησιά της Επικράτειας. Ειδικότερα, προβλέπεται παράταση της πιλοτικής εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδυνάμου μέχρι και την 30-4-2020 με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης για ένα επιπλέον τετράμηνο, έως ότου ολοκληρωθεί η μελέτη αξιολόγησης της πιλοτικής εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδυνάμου στα 34 νησιά της Επικράτειας που εφαρμόζεται.

4. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για οργανωτικά και λειτουργικά θέματα του Υπουργείου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης παρουσίασε το νομοσχέδιο που προβλέπει:
– Τη δημιουργία εθνικού ηλεκτρονικού μελισσοκομικού μητρώου.
– Τη ρύθμιση θεμάτων αλιείας και την επιβολή κυρώσεων σε βάρος αλιευτικών σκαφών.
– Τη ρύθμιση θεμάτων λειτουργίας Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.
– Τη ρύθμιση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
– Ρυθμίσεις που αφορούν στο πολλαπλασιαστικό υλικό ορισμένων ποικιλιών κάνναβης
– Τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Δικτύου Γεωργικής Λογιστικής Πληροφόρησης
– Ρυθμίσεις που αφορούν στη μεταβίβαση της διαχείρισης εγγειοβελτιωτικών έργων σε Δήμους και ζητημάτων σχετικών πιστώσεων.
– Την εκτέλεση αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάκτηση από αγρότες και αγροτικούς συνεταιρισμούς οικονομικών ενισχύσεων που κρίθηκαν παράνομες, και τη δυνατότητα ρύθμισης από τους υπόχρεους.
– Ρυθμίσεις θεμάτων Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ)
– Ρυθμίσεις για ζητήματα εκλογικής διαδικασίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
– Ρυθμίσεις για ζητήματα διάθεσης και πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων.
5. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού για τον καταδυτικό τουρισμό.

Με το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, επιδιώκεται η βελτίωση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και η εισαγωγή νέων ρυθμίσεων με στόχο την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των υποθαλάσσιων περιοχών μας μέσα από την ανάδειξη και προβολή νέων τουριστικών προϊόντων.

Οι εισαγόμενες τροποποιήσεις στοχεύουν στην κατάργηση εμποδίων που είχαν ως αποτέλεσμα την δυσλειτουργία της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Ειδικότερα:

– Συστήνεται για πρώτη φορά Συμβούλιο Καταδυτικού Τουρισμού.
– Επιδιώκεται με την κατηγοριοποίηση των αξιοθέατων καταδυτικού τουρισμού.
– Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τους επισκέψιμους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους.
– Ρυθμίζεται η υποχρέωση γραπτής ενημέρωσης των αρμόδιων Αρχών πριν από την πραγματοποίηση κάθε κατάδυσης.
– Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την υπηρεσία καταδύσεων αναψυχής από καταδυτικά σκάφη διαμονής και διανυκτέρευσης (καταδυτικές κρουαζιέρες, live aboard).
– Αίρονται τα γραφειοκρατικά εμπόδια εντοπιότητας για την άσκηση του επαγγέλματος του Παρόχου Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής.
– Καταργούνται γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη του κλάδου.

6. Θέματα υλοποίησης του νόμου για το επιτελικό κράτος, παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη. Μεταξύ άλλων, από τις 8 Φεβρουαρίου 2020 περιέρχεται στους Γενικούς Διευθυντές, δηλαδή στην ίδια την μόνιμη διοικητική ιεραρχία της Δημόσιας Διοίκησης, η αρμοδιότητα τελικής υπογραφής για το σύνολο των ατομικών διοικητικών πράξεων. Αυτό αποτελεί ένα τεράστιο βήμα για την αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση της λειτουργίας του Κράτους, καθώς το 70-80% των υποθέσεων δεν θα φτάνει στην πολιτική ηγεσία για υπογραφή.

7. Η παρουσίαση Εθνικού Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής και σχεδίου μεταρρυθμίσεων.

Ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων «Ελλάδα Μπροστά».  Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «πρόκειται για συνεκτικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που δεν είχε ποτέ η Ελλάδα. Πράγμα που μας βοηθά στην επίτευξη των διαπραγματευτικών μας στόχων». Έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους Υπουργούς και στα στελέχη της Προεδρίας της Κυβέρνησης για το φιλόδοξο αυτό Πρόγραμμα και τόνισε ότι «θα κριθούμε από την υλοποίησή του».

Πέραν αυτών, στη σημερινή Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε:

– Η συμμετοχή στη Κυβερνητική Συντονιστική Επιτροπή για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή του Διοικητή του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.).

– Η προεπιλογή προς ακρόαση από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με σεβασμό στην επετηρίδα των υποψηφίων δικαστικών λειτουργών για τις θέσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

– Η επιλογή ως Πρόεδρου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, του κ. Περικλή Μήτκα, Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής και πρώην Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

– Η επιλογή του κ. Δημήτριου Βαρουτά, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως Αντιπρόεδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.).

Τέλος, έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο από τον υπουργό Νότη Μηταράκη και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουμουτσάκο του υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, και τονίστηκε το ιδιαίτερο βάρος που θα δοθεί το επόμενο διάστημα στο ζήτημα των επιστροφών.