Χατζηδάκης: Η Ελλάδα επενδύει στην “πράσινη” επανάσταση

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

“Με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα πραγματοποιούμε μία “πράσινη” επενδυτική επανάσταση στην Ελλάδα”, δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην επιτροπή προστασίας του περιβάλλοντος, στη Βουλή.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός, στη χώρα μας “οι επενδύσεις για την εφαρμογή του ΕΣΕΚ αναμένεται να φθάσουν στα 44 δισ. ευρώ μέχρι το 2030″, συμπληρώνοντας ότι “το περιβάλλον βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Ελλάδας”.

Ο υπουργός, αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης του EU Taxonomy, ενός ενιαίου πλαισίου κανόνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα διευκολύνουν τη ροή κεφαλαίων με θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, την οικονομία και το κλίμα.

Έτσι, τόνισε, “θα διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και κίνητρα για την περαιτέρω ανάπτυξη χρηματοπιστωτικών εργαλείων όπως τα πράσινα ομόλογα (greenbonds) και τα πράσινα δάνεια (greenloans”), προσθέτοντας την ανάγκη “να υπάρξουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης των επιχειρήσεων και των επενδυτών για τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά τους”.

Όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης, η ατζέντα του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα περιλαμβάνει προώθηση της απολιγνιτοποίησης της χώρας μέχρι το 2023, με στόχο η χώρα να καλύπτει από ΑΠΕ το 30% των συνολικών ενεργειακών της αναγκών και κατά 60% τις ανάγκες της για ηλεκτροδότηση.

Επιπλέον, ανέφερε ως μέρος της ατζέντας του ΕΣΕΚ την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, τις πολιτικές ενεργειακής εξοικονόμησης με αύξηση κατά 3,5 φορές των διαθέσιμων πόρων, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, τη βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων καθώς και το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων.

Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να ξεπεραστούν επενδυτικές δυσκολίες, αναφέροντας ως παράδειγμα την απολοποίηση αδειοδοτήσεων για τις ΑΠΕ, προαναγγέλλοντας μάλιστα νομοσχέδιο, που αναμένεται να έρθει το Μάρτιο.

Μιλώντας για τη ΔΕΗ και την  απολιγνιτοποίηση, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι “το 2010 η ΔΕΗ και οι ιδιώτες στην Ελλάδα τσακωνόντουσαν για τους λιγνίτες, ωστόσο από τότε μέχρι σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει τόσο πολύ, λόγω των πολιτικών που υιοθετήθηκαν για την κλιματική αλλαγή, ώστε η ΔΕΗ εξαιτίας του λιγνίτη έχασε το 2018 200 εκατ., το 2019 300 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος θα χάσει ακόμα περισσότερα”.

Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, αναφερόμενη στο EU Taxonomy regulation, επεσήμανε ότι “πρώτη φορά στον κόσμο τοποθετούνται κριτήρια με όρους πράσινης ανάπτυξης”, ενώ θα αποτελέσει το “βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για μικρών και μεγάλων, αλλά και εθνικής κλίμακας επενδύσεων”.

Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι η ΕΤΕπ ενέκρινε την αύξηση των πιστώσεων στο 50% για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, διαθέτοντας επιπλέον 30 δισ., ενώ από το 2021 δε θα χρηματοδοτεί επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα.