Λ. Ευγενίδης: Με καλύτερη εκπαίδευση θα ενισχυθεί η ελληνική ναυτιλία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Για τη συμβολή της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία, τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει και τις ευκαιρίες που καλείται να αξιοποιήσει μίλησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου και πρεσβευτής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) στην Ελλάδα, Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης στο συνέδριο «Let’s ReFuture Shipping: Slide2Open Shipping Finance».

Ο κ. Ευγενίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε θέματα ναυτικής εκπαίδευσης επικροτώντας της προσπάθειες της κυβέρνησης να την ενισχύσει.

Όπως είπε: «Χαίρομαι που η ελληνική κυβέρνηση θέλει να βελτιώσει το εκπαιδευτικό σύστημα των ναυτιλιακών και να στρέψει περισσότερους νέους στη θάλασσα καθώς ενώ έχουμε πάρα πολλά σκάφη, έχουμε έλλειψη στελεχών και πληρωμάτων στα σκάφη. Φυσικά δεν μπορούμε να πάμε στον αριθμό που είχαμε τη δεκαετία του ’70 που είχαμε γύρω στους 100.000 ναυτικούς. Ωστόσο, θεωρώ ότι με καλύτερη εκπαίδευση θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των ναυτικών μας και να βελτιώσουμε την ελληνική σημαία».

Ακόμη ο κ. Ευγενίδης αναφέρθηκε σε θέματα που διαμορφώνουν το διεθνές οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται η ναυτιλία και στις προκλήσεις που αυτή αντιμετωπίζει με αιχμή τα περιβαλλοντικά ζητήματα αλλά και την ψηφιοποίηση. Όσον αφορά δεν στη χρηματοδότηση της ναυτιλίας παρατήρησε ότι «η έλλειψη πιστώσεων από τις τράπεζες είναι μια πραγματικότητα και θα συνεχίσει να υπάρχει και να αυξάνεται. Είναι γνωστό ότι οι πλοιοκτήτες θα χρειαστούν περισσότερη στήριξη και ιδίως αυτοί που έχουν πιο μικρά, πιο παλιά πλοία. Και φυσικά να πούμε ότι αυτοί είναι και οι περισσότεροι πλοιοκτήτες στον κλάδο μας. Θα πρέπει να τους λάβουμε υπόψη μας, λοιπόν, όποια και αν είναι η μετάβαση που θα πρέπει να γίνει. Θα πρέπει να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος».