Η γερμανική βουλή απορρίπτει υποδοχή παιδιών από Ελλάδα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Η γερμανική βουλή απέρριψε χθες το βράδυ με τις ψήφους των χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και του δεξιού λαΪκίστικου AfD το αίτημα του κόμματος «Η Αριστερά» για υποδοχή ασυνόδευτων παιδιών στη Γερμανία από προσφυγικά κέντρα στα ελληνικά νησιά. Στο αίτημα που υποστηρίχθηκε και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Πρασίνων αναφέρεται ότι η κατάσταση για τα περίπου 2.000 ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα στα ελληνικά hot spots είναι «ιδιαίτερα καταστροφική».

Δεν τους παρέχεται η προστασία, την οποία έχουν ανάγκη. Για αυτό το λόγο η Γερμανία θα πρέπει να υποδεχτεί όλα τα ανήλικα προσφυγόπουλα από εκεί, «ενδεχομένως σε συνεννόηση και με άλλα κράτη της ΕΕ». «Η Γερμανία θα πρέπει να δώσει το παράδειγμα για μια αλληλέγγυα και ανθρωπιστική στάση», τόνισε στην ομιλία της στη βουλή η εκπρόσωπος της ΚΟ της Αριστεράς για θέματα εσωτερικής πολιτικής Ούλα Γέλπκε.

Επιπλέον, η ΚΟ της Αριστεράς καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να δώσει εντολή στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Μετανάστευση και το Άσυλο (BAMF) να εφαρμόζει «γενναιόδωρα» τον Κανονισμό του Δουβλίνου σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις «για την ανάληψη διαδικασιών ασύλου από την Ελλάδα και, ειδικότερα, να διευκολύνει την υποδοχή ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και μελών οικογενειών προσφύγων που ζουν εδώ (Γερμανία).» Επικαλούμενη στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών η κ. Γέλπκε επεσήμανε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2019 το BAMF απέρριψε το 72% των αιτήσεων για οικογενειακή επανένωση επί γερμανικού εδάφους που υπέβαλαν πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα.

«Να σταλούν τα παιδιά πίσω στους γονείς»

«Οι συνθήκες στα ελληνικά νησιά είναι κρίσιμες και υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν αφόρητες, εξ’ ου και η πίεση για δράση», επισήμανε στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών Τόρστεν Φράι. Απορρίπτοντας κατηγορίες ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται σε ανθρωπιστικές υποχρεώσεις ο κ. Φράι ανέφερε ότι μόλις στις 10 Δεκεμβρίου η Γερμανία απέστειλε στην Ελλάδα 55 φορτηγά με προμήθειες για 10.000 πρόσφυγες ύψους 1,56 εκ. ευρώ.

Όπως και ο ομιλητής των Σοσιαλδημοκρατών Λαρς Καστελούτσι, ο κ. Φράι τόνισε πως οι όποιες απαντήσεις στο προσφυγικό, θα πρέπει να δοθούν από κοινού με τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Πριν απ’ όλα θα πρέπει όμως να λειτουργεί η συμφωνία της ΕΕ με την Άγκυρα. Η Τουρκία θα πρέπει να παρεμποδίσει την παράτυπη μετανάστευση και η Ελλάδα θα πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες ασύλου και να επαναπροωθεί στην Τουρκία όλους εκείνους τους μετανάστες που δεν αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες.

Μιλώντας εκ μέρους του ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ο εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πάουλους Άρμιν Χάμπελ ενημέρωσε για το ταξίδι που πραγματοποίησε ομάδα βουλευτών της ΚΟ τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση στα ελληνικά νησιά. Η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τη Σάμο και είχε μια σειρά από συναντήσεις, όπως σε τοπικές αστυνομικές αρχές, και είχε συνομιλίες στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στην Αθήνα.

Με βάση την ενημέρωση που τους έγινε ο κ. Χάμπελ δήλωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων στα πέντε ελληνικά hot spots ξεπερνά τις 47.000. Ένα μεγάλο τμήμα ασυνόδευτων δεν είναι όμως παιδιά, υποστήριξε, αλλά «έφηβοι νεαροί άνδρες». Το ζητούμενο δεν είναι, όπως ζητούν Η Αριστερά και οι Πράσινοι, τα παιδιά αυτά να έρθουν στη Γερμανία, αλλά να σταλούν πίσω στους γονείς τους στις χώρες προέλευσης και να δημιουργηθούν εκεί ζώνες ασφαλείας, όπου θα μπορέσει να στεγαστεί όλη η οικογένεια.

Το θέμα δεν έκλεισε

Παρά την απόρριψη του αιτήματος του κόμματος Η Αριστερά το θέμα της υποδοχής προσφύγων από την Ελλάδα θα απασχολήσει σύντομα και πάλι τη γερμανική βουλή. Χθες η ΚΟ των Πρασίνων κατέθεσε δικό της αίτημα που φέρει τον τίτλο «Ανθρωπιστικό πρόγραμμα υποδοχής για ιδιαίτερα ευάλωτους από την Ελλάδα». Οι Πράσινοι χαρακτηρίζουν «καταστροφικές» τις συνθήκες που επικρατούν στα ελληνικά hot spots, υποδεικνύουν την Άγκυρα ως υπεύθυνη για την αύξηση του αριθμού προσφύγων στα ελληνικά νησιά και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο αυξανόμενος φόρτος εργασίας για τις ελληνικές αρχές προκάλεσε την επιβράδυνση των διαδικασιών ασύλου.

Μεταξύ άλλων προτείνουν να υποδεχτεί η Γερμανία άμεσα από τα ελληνικά hot spots 5.000 «ιδιαίτερα ευάλωτους» (ασυνόδευτα παιδιά, έγκυοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άνθρωποι με ψυχικά τραύματα) προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου στη Γερμανία. Εκτός αυτού εισηγούνται τη σύντομη και χωρίς γραφειοκρατία επανένωση ασυνόδευτων παιδιών αλλά και προσφύγων από τα ελληνικά νησιά με τις οικογένειες τους που βρίσκονται στη Γερμανία. Το αίτημα των Πρασίνων παραπέμφθηκε προς συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Πηγή: DW