02022020: Γιατί αυτή η Κυριακή είναι η πιο ξεχωριστή ημέρα στον 21ο αιώνα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Από μια εντυπωσιακή ιδιαιτερότητα χαρακτηρίζεται η σημερινή ημέρα, καθώς η Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου, είναι μοναδική για τον 21ο αιώνα εξαιτίας του πώς γράφεται και πώς διαβάζεται.

Μπορεί, ξημερώνοντας η Κυριακή, να έμοιαζε με πολλές άλλες, αν όμως δοκιμάσετε να τη γράψετε σε ένα χαρτί θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για μια καρκινική γραφή.

Έτσι είναι και η εν λόγω ημερομηνία, από όπου και να την διαβάσετε θα ακουστεί ως 02022020.

Καρκινικές επιγραφές ή καρκίνοι ονομάζονται συμμετρικές φράσεις οι οποίες μπορούν να διαβαστούν είτε από την αρχή είτε από το τέλος.

Για παράδειγμα τα ονόματα Άννα ή Σάββας, αλλά και πόλεις όπως Σέρρες, είναι καρκινικές, ενώ μια από τις πιο διάσημες καρκινικές γραφές είναι η φράση που, όπως φημολογείται, υπήρχε πάνω σε μια κρήνη στο προαύλιο του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη: «ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ», (δηλαδή: «ξέπλυνε τις αμαρτίες σου και όχι μόνο το πρόσωπό σου»).

Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι ανάλογο με ημερομηνία ήταν πριν από 909 χρόνια, δηλαδή στις 11/11/1111, ενώ δεν θα ξανασυμβεί παρά μόνο μετά από 101 χρόνια, όταν το ημερολόγιο δείξει 12/12/2121!