Κορωνοϊός: Τι αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Πάνω από δύο ώρες διήρκησε η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και θωράκισης της χώρας για το νέο κορωνοϊό. Μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο εκπρόσωπος του υπουργείου για το νέο κορωνοϊό, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τη σύσταση Διατομεακής Επιτροπής σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων και Γενικών Διευθυντών των υπουργείων, για τον καλύτερο συντονισμό. Επίσης ανακοίνωσε την εξουσιοδότηση στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ώστε να προβεί σε αυτές τις άμεσες προσλήψεις που χρειάζονται, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για να ενισχύσει τα εργαστήρια, τα νοσοκομεία με γιατρούς, ειδικούς επιστήμονες, την task force και τις πύλες εισόδου της χώρας.

«Θα ήθελα να ζητήσω για μία ακόμη φορά, να υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση για ένα θέμα Δημόσιας Υγείας, το οποίο είναι ευαίσθητο και αφορά όλη την ελληνική κοινωνία» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

«Υπάρχει επάρκεια μέτρων για ένα πρόβλημα το οποίο δεν υπάρχει. Δεν έχουμε ασθενή στην Ελλάδα. Και κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε αν τυχόν εμφανιστεί ασθενής, να αντιμετωπιστεί όπως πρέπει.

Ο κορωνοϊός έχει μία πολύ χαμηλή θνητότητα και δεν θα πρέπει να υπάρχει πανικός. Οι πιθανότητες να έχει κανείς μια πολύ άσχημη κατάληξη, είναι πολύ μικρές και πιθανότατα να έχει και καλή κατάληξη, σε ποσοστό 98%. Προτείνουμε στους ανθρώπους που έχουν ανησυχία για κάποιον ιδιαίτερο λόγο, να περιοριστούν στο σπίτι τους και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό.

Οι γιατροί όλης της χώρας έχουν λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να διαχειριστούν μία τέτοια περίπτωση και προσπάθεια όλων είναι να μην εμφανιστούν σοβαρά προβλήματα στη χώρα μας ή να μην εμφανιστούν και καθόλου προβλήματα» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

«Είναι ώρα για επιστημονικά δεδομένα και όχι για φόβο και φήμες. Είναι ώρα για αλληλεγγύη και όχι για στίγμα. Δεν έχει έρθει ο ιός ακόμα στη χώρα μας. Η πιθανότητα υπάρχει και ανάλογα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα υπάρχει επαγρύπνηση και είναι ήδη πάρα πολύ αυξημένη» συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας.