Πλήττει την παγκόσμια οικονομία ο κορωνοϊός

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στους επενδυτές, η ταχεία εξάπλωση του κορωναϊού καθώς αυξάνεται ανησυχητικά ο αριθμός των κρουσμάτων, με αποτέλεσμα, να προκαλούνται κραδασμοί στις  αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η Moody’ s σε ανάλυσή της αναφέρει ότι η επιδημία του νέου ιού μπορεί να αποδειχθεί χειρότερος «μαύρος κύκνος» από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 – 2009,  ενώ αίσθηση προκαλεί η διαπίστωση ότι κανείς δεν είχε προβλέψει, την έλευση δυνητικά καταστροφικής πανδημίας στις αρχές του 2020.

Οι ανησυχίες  φουντώνουν για τον οικονομικό αντίκτυπο τόσο στην Κίνα  όσο και στην παγκόσμια ανάπτυξη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου κήρυξε συναγερμό για την παγκόσμια υγεία εξαιτίας του ιού.

Εκφράζεται η άποψη ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής σε θέματα δημόσιας υγείας και οικονομικής πολιτικής ενδέχεται να έχουν περιορισμένα περιθώρια αντίδρασης, όσον αφορά την ικανότητά τους να θεραπεύουν ή να αντισταθμίζουν μια πανδημία τύπου 1918 (Ισπανική γρίπη).

Ήδη καταγράφεται βουτιά 7,1% στις τιμές βιομηχανικών μετάλλων με τον δείκτη στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2018.

Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι πριν από το ξέσπασμα της κρίσης η παγκόσμια βιομηχανική δραστηριότητα κινούταν νωθρά με τον δείκτη βιομηχανικών μετάλλων να μην έχει καταφέρει να ανακάμψει μετά την παγκόσμια υποχώρηση του 2015-16.

Για παράδειγμα ο δείκτης τον Φεβρουάριο του 2016 ήταν 6,5% υψηλότερα από τα χαμηλά του Ιανουαρίου της ίδιας χρονιάς. Πριν ξεκινήσουν οι φόβοι για τον κορωναϊό ο μέσος όρος του φετινού Ιανουαρίου ήταν μόλις 1,7% υψηλότερα από τα χαμηλά Δεκεμβρίου 2019 και 0,5% κάτω σε σχέση με τον μέσο όρο β’ εξαμήνου.

Αν συμβεί το αδιανόητο και υπάρξει πανδημία η πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων μπορεί να είναι σημαντική. Χρησιμοποιώντας τους μέσους όρους και συγκρίνοντάς τους με τα χαμηλά 2015-16, η Moody’s θεωρεί ότι μπορεί οι τιμές μετάλλων να βουτήξουν κατά 26% και η τιμή του αργού κατά 43%.

Ανοδικά το πετρέλαιο

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι τιμές του πετρελαίου, μετά τη μεγάλη πτώση τους την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε  παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την εξάπλωση του ιού και συνέστησε τους  περιορισμούς στα ταξίδια και το εμπόριο.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σχεδόν 4% από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη – σε χαμηλά επίπεδα τριών μηνών,  με τους επενδυτές και τους χρηματιστές να ανησυχούν για το πώς θα επηρεασθεί η ζήτηση αργού και των προϊόντων του από την εξάπλωση του ιού.