Κορωνοϊός: Ανησυχίες πυροδοτεί η ελεύθερη πτώση των τιμών πετρελαίου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τα “πάνω κάτω” έχουν έρθει μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού, η οποία απειλεί πλέον την παγκόσμια οικονομία. Στις αρχές του έτους, τίποτε δεν προμήνυε μία τέτοια εξέλιξη, παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις και την εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας.

Ο κατήφορος των τιμών του πετρελαίου δεν σταμάτησε και η αγορά διολίσθησε και επισήμως σε bear market. H τιμή του μπρεντ με βουτιά 3,9% προσγειώθηκε στα 54,41 δολάρια και του αμερικανικού αργού υποχώρησε έως και 3% στα 49,92 δολάρια το βράδυ της Δευτέρας. Βρίσκονται πλέον 20% χαμηλότερα από το πρόσφατο άλμα στις αρχές Ιανουαρίου.

Η επιδημία του νέου κορωνοϊού στην Κίνα και οι ενδείξεις για απότομη κάμψη της ζήτησης πετρελαίου από την ασιατική αυτή χώρα, ήταν αρκετά για τέσσερις διαδοχικές εβδομάδες πτώσης των τιμών.

Η εξέλιξη ανησυχεί έντονα τους παραγωγούς πετρελαίου του ΟΠΕΚ, που συνεδριάζουν αυτές τις μέρες για να βρουν τρόπους αντιμετώπισης αυτής της έκτακτης κατάστασης. Πολύ πιθανό, να εξετάσουν το ενδεχόμενο συλλογικής μείωσης της προσφοράς κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως για όσο διαρκέσει η κρίση ή εναλλακτικά μία πιο δραστική μείωση, αλλά για πιο σύντομο διάστημα.

Η τόσο μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου ανησυχεί. Και τούτο γιατί θα μπορούσε να προκαλέσει αιμορραγία θέσεων εργασίας στους συνδεόμενους κλάδους, αλλά και να κρατήσει για πολύ ακόμη σε υποτονικά επίπεδα τον πληθωρισμό.

Όσο περισσότερο υποχωρεί το κόστος ενέργειας, τόσο περισσότερο εντείνονται οι καθοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό και τόσο πιο κοντά έρχεται το σενάριο της λεγόμενης «ιαπωνοποίησης» της ευρωπαϊκής οικονομίας.