Κορωνοϊός: Το ενδεχόμενο κλείσιμο λιμανιών ξεσηκώνει την εφοδιαστική

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Αναστάτωση προκαλεί στη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα το ενδεχόμενο που εξετάζουν οι Φιλιππίνες για απαγόρευση ελλιμενισμού πλοίων που έχουν διέλθει από Κινεζικά λιμάνια  προκειμένου να περιορίσουν τον κοροναϊό. Το γεγονός προκάλεσε την άμεση αντίδραση της εφοδιαστικής, κύκλοι της οποίας επεσήμαναν τις αλυσιδωτές συνέπειες που θα έχει μία τέτοια απόφαση για τις εμπορευματικές ροές.

Η εκδήλωση συμπτωμάτων του κορωνοϊού και σε τρίτο κατά σειρά κρουαζιερόπλοιο έχει ήδη προκαλέσει σοκ αλλά και προβληματισμό στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού. Να σημειωθεί ότι για πλοία που προέρχονται από λιμάνια της Κίνας έχει απαγορευτεί στα πληρώματά τους να κατεβαίνουν στα λιμάνια των Φιλιππίνων ενώ θέμα καραντίνας δεκατεσσάρων ημερών εξετάζεται και στα λιμάνια της Αυστραλίας.

Το θέμα της λήψης μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου έχει επίσης προκαλέσει προβληματισμό στον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων καθώς υπάρχουν πυκνές προσεγγίσεις πλοίων σε λιμάνια για μεταφορτώσεις.

Ο όγκος διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων από τα κομβικά κινεζικά λιμάνια έχει παρουσιάσει ήδη πτώση 20% από τις 20 Ιανουαρίου με τον Alphaliner να εκτιμά ότι η πτώση στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα φτάσει τα 6 εκατομμύρια TEU’s. Στο μεταξύ ήδη η εφοδιαστική «βιώνει» το πρόβλημα καθώς πολλά Κινεζικά εργοστάσια έχουν διακόψει τη λειτουργία τους με τον αριθμό των κενών εμπορευματοκιβωτίων να αυξάνει.