Κουμουτσάκος: “Στήθηκαν ΜΚΟ ευκαιριακά για να βγάλουν χρήματα”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης κ. Κουμουτσάκου για τις ΜΚΟ, ο οποίος προχώρησε ακόμη ένα βήμα, μετά τις καταγγελίες που έκανε χθες από το βήμα της Βουλής, για εμπλοκή δικηγόρων και γιατρών, λέγοντας ότι ότι κατά τα χρόνια της κρίσης δημιουργήθηκαν ΜΚΟ εν μία νυκτί αποσκοπώντας να αποσπάσουν τα κονδύλια της ΕΕ.

«Τα χρόνια της μεγάλης κρίσης του μεταναστευτικού (2015-2016) μπήκαν χρήματα στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση» που δεν πήγαν σε κυβερνήσεις αλλά σε ΜΚΟ. «Διαμορφώθηκε ένας “γαλαξίας” ΜΚΟ άλλων πραγματικά σοβαρών που είχαν πορεία δοκιμασμένη αλλά και άλλων που φτιάχτηκαν εν μια νυκτί αποσκοπώντας να κερδίσουν από τα κονδύλια της ΕΕ», είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Υπάρχουν ΜΚΟ που στήθηκαν ευκαιριακά για να βγάλουν χρήματα».

«Όταν φτάνει μια λέμβος σε βραχώδη ακτή της Μυτιλήνης, την παρατηρεί το Λιμενικό και όταν πάει βρίσκει 3-4 ανθρώπους με κίτρινα και πορτοκαλί γιλέκα τους οποίους ρωτάει “τι κάνετε εδώ;” και η απάντηση που παίρνει είναι “καθαρίζουμε την ακτή”, καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να είμαστε επιφυλακτικοί για τον “γαλαξία” συμφερόντων», είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης διευκρίνισε ακόμη ότι δεν βάζει «Χ» συνολικά στις ΜΚΟ αλλά τόνισε ότι υπάρχουν κάποιες “σκοτεινές” ανάμεσά τους.

Σε ότι αφορά στις καταγγελίες του για γιατρούς και δικηγόρους, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε: «Όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση είχε διαμορφωθεί γύρω από το μεταναστευτικό ένα δίκτυο συμφερόντων που μεγάλωνε λόγω της μεγάλης επιβράδυνσης της αναποτελεσματικής διαδικασίας αιτήσεων ασύλου.

Αυτό οδηγούσε στο 80% των αιτούντων να χαρακτηρίζονται ευάλωτοι. Στο δίκτυο αυτό εμπλέκονται γιατροί, δικηγόροι, ΜΚΟ. Όλο αυτό το δίκτυο απέκτησε ρίζες συμφερόντων επί 5 χρόνια πάνω στη διαχείριση της δυστυχίας των ανθρώπων που έρχονταν στη χώρα», λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «το δίκτυο συμφερόντων που λειτουργούσε ως “βδέλλες” το βρήκαμε πολύ καλά εγκατεστημένο».