Ο Fitch Ratings προειδοποιεί για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας για το τρέχον τρίμηνο, αναμένεται να προκαλέσει η εξάπλωση του νέου ιού στην Κίνα, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings.

Σε σημείωμά του ο οίκος αξιολόγησης, προειδοποιεί ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση της Κίνας ανακοινώσει πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας για να ξεπεραστούν οι συνέπειες της κρίσης εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού, αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε άλλους στόχους της οικονομικής πολιτικής της.

Ο Οίκος εκτιμά ότι η κινεζική κυβέρνηση θα ανακοινώσει πακέτο τόνωσης της οικονομίας μόνο αν οι συνέπειες της επιδημίας του 2019-nCoV είναι σοβαρότερες από εκείνες της πανδημίας του ΣΟΑΣ το 2003.

Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει, εάν το σοκ για τον τομέα των υπηρεσιών και της βιομηχανίας της Κίνας είναι παρόμοιο με εκείνο της επιδημίας που προκαλούσε το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ) το 2002-2003, ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας το 1ο τρίμηνο του 2020 θα μπορούσε να μειωθεί σε περίπου 4% σε ετήσια βάση, από περίπου 6% το 4ο τρίμηνο του 2019.

Οι τίτλοι των εισηγμένων εταιρειών στα κινεζικά χρηματιστήρια απώλεσαν αξία σχεδόν 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς εκατοντάδες εργοστάσια παραμένουν κλειστά, μεγαλουπόλεις αποκλεισμένες και οι μετακινήσεις έχουν περιοριστεί δραστικά, γεγονός που επιτείνει την ανησυχία για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι είναι πολύ πιθανό να καθυστερήσει η εφαρμογή της λεγόμενης Φάσης 1, της διμερούς συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας για το εμπόριο, λόγω του κορωνοϊού.

Εξάλλου οικονομολόγοι προειδοποίησαν χθες ότι η επιδημία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη ίσως προκαλέσουν εμπλοκή στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη —που παρουσίαζε ήδη επιβράδυνση, εξαιτίας του εμπορικού πολέμου μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου— λόγω της μετάδοσης των οικονομικών επιπτώσεων σε εξαγωγικές και αναδυόμενες οικονομίες και σε πετρελαιοεξαγωγικές χώρες.