Τζεντιλόνι: Θετική η Ε.Ε. για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την θετική προδιάθεση της Ε.Ε για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετέφερε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι κατά τη σημερινή συνάντηση τους στην Αθήνα.

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Ευρωπαίο επίτροπο:

Κ. Μητσοτάκης: Διάβασα τη συνέντευξή σας στην “Καθημερινή” και σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια που είπατε για την ελληνική οικονομία.
Π. Τζεντιλόνι: Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Κ. Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο τους τελευταίους επτά μήνες, κάτι που αντανακλάται στις αγορές κεφαλαίου και στο ευρύτερο οικονομικό κλίμα. Είμαστε μια κυβέρνηση η οποία είναι απόλυτα αφοσιωμένη σε μια φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων. Στη διάρκεια του έτους, αναμένεται να ανοίξουμε τη συζήτηση για τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, αρχής γενομένης από το 2021.
Π. Τζεντιλόνι: Ναι, πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σίγουρα υποστηρικτική για το άνοιγμα αυτής της συζήτησης. Η απόφαση θα ληφθεί από το Eurogroup αλλά εφόσον η Ελλάδα διατηρεί αυτή τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων πιστεύω ότι η συζήτηση γι’ αυτούς τους στόχους μπορεί να ανοίξει ξανά.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, στη διάρκεια της συνάντησης, πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις προοπτικές της καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, καταγράφεται σημαντική πρόοδος σε μια σειρά από τομείς.

Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι θετικές εξελίξεις και στο δημοσιονομικό πεδίο, οι οποίες αποτυπώνονται στην αντιμετώπιση των ελληνικών τίτλων στις διεθνείς αγορές καθώς και στις αξιολογήσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης ενώ τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε στον Ευρωπαίο Επίτροπο μια σειρά από ζητήματα προτεραιότητας για τη δημοσιονομική πολιτική και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει θέσει η χώρα μας.