Μητσοτάκης: Φρένο στην απαράδεκτη φορολογική πολιορκία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης θα είναι η φορολογική ελάφρυνση της εργασίας τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου “Future of Retail”, της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. Παράλληλα τόνισε ότι η εισφορά αλληλεγγύης θα μειωθεί και νωρίτερα από το 2021, όπως ήταν η προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας.

Μιλώντας στο Συνέδριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι να μπει τέλος στην “απαράδεκτη”, όπως τη χαρακτήρισε, φορολογική πολιορκία.

“Ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε ήδη κατά 22% και μάλιστα ένα χρόνο νωρίτερα από ότι είχαμε δεσμευτεί. Ο συντελεστής φόρου στις επιχειρήσεις έπεσε ήδη από το 28% στο 24%, ο φόρος στα μερίσματα από το 10% στο 5%. Η μείωση του αρχικού φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%, αλλά και η αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα που εισάγεται με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο δίνουν μία μεγάλη ανάσα στους αυτοαπασχολούμενους”, σημείωσε.

Εστιάζοντας, μάλιστα, στο νέο ασφαλιστικό, που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα “λειτουργικό και δίκαιο σύστημα”, που λαμβάνει υπόψη του τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας.

Στην παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός ανέδειξε τις αρχές της κυβέρνησης όσον αφορά στην επιχειρηματικότητα. “Πρώτον, δε θέλω το κράτος να γίνεται συνέταιρος σας. Δεύτερον, το ρίσκο το οποίο αναλαμβάνεται πρέπει να επιβραβεύεται. Τρίτον, όσο μεγαλύτερες εισφορές δίνετε, τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα παίρνετε”, επεσήμανε.