Πλακιωτάκης: Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα λιμάνια

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Για τις αλλαγές που επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας στη λιμενική πολιτική ενημέρωσε ο υπουργός κ. Γ. Πλακιωτάκης μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση της Ειδικής Κομματικής Οργάνωσης Ναυτιλίας της ΝΔ, που πραγματοποιήθηκε στην Αίγλη Ζαππείου.

Ειδικότερα ο υπουργός επεσήμανε ότι υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα προς αξιοποίηση περιφερειακά  λιμάνια για τα οποία το ΤΑΙΠΕΔ έχει ενεργοποιήσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες επιλογής συμβούλων, αποκαλύπτοντας ότι θα προηγηθούν τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου με το λιμάνι του Βόλου να προλαβαίνει να εισέρχεται προς τα τέλη του έτους.

Αναφερόμενος σε ζητήματα της λιμενικής πολιτικής που είναι σε φάση αναδιάρθρωσης ο κ. Πλακιωτάκης τονίζοντας ότι το ορθό είναι να έχει συνολικά την ευθύνη το ΥΝΝΠ για την άσκηση λιμενικής πολιτικής και με αφορμή το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα Λιμενικά Ταμεία σημείωσε τα ακόλουθα:

«Πήγε να δημιουργηθεί παρεξήγηση με τους δημάρχους για τα Λιμενικά Ταμεία. Όλοι συμφωνούμε ότι τα Λιμενικά Ταμεία δεν λειτουργούν ή δεν αξιοποιούνται οι λιμενικές υποδομές της χώρας όπως θα έπρεπε. Εμείς δεν θέλουμε να πάρουμε κανένα λιμάνι, ούτε καράβια έχει το Ναυτιλίας ούτε επιθυμούμε να πάρουμε εξουσία από τους Δήμους. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε τους Δήμους να αξιοποιήσουν με καλύτερο τρόπο τις λιμενικές τους υποδομές, άρα το υπουργείο Ναυτιλίας πρέπει να έχει τον στρατηγικό ρόλο για τις λιμενικές υποδομές για τις οποίες δεν υπάρχει η απαιτούμενη ανάπτυξη.

Τα έσοδα από τα Λιμενικά Ταμεία πρέπει να είναι ανταποδοτικά. Και φέρνω ως παράδειγμα τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Ότι εισπράτεις πρέπει να το επενδύεις. Δεν υπάρχει καμία επένδυση ή υπάρχουν αλλά θα μπορούσαν να γίνουν πολλά περισσότερα. Γιατί μιλάμε για τους κορυφαίους προορισμούς της χώρας μας. Σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και το υπουργείο Εσωτερικών, θα προχωρήσουμε στην αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης».

Επίσης ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης χωρίς να παραλείψει να ευχαριστήσει την Ε.Ε.Ε. για την συνδρομή της στη βελτίωση υποδομών των ΑΕΝ.