Ποια είναι τα πρώτα λιμάνια που θα παραχωρηθούν το επόμενο εξάμηνο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Ηγουμενίτσας είναι τα δύο πρώτα λιμάνια τα οποία πολύ σύντομα θα πάρουν τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης, καθώς ήδη έχουν προκαλέσει και τα δύο ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Για την Αλεξανδρούπολη είναι ήδη γνωστό το έντονο ενδιαφέρον των Αμερικανών, ενώ την ίδια ώρα “κοιτάνε” και το λιμάνι του Βόλου, καθώς και μέσω αυτού, καλύπτουν στρατιωτικές ανάγκες τους.

Για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας ισχυρό ενδιαφέρον υπάρχει από διαχειριστές που δραστηριοποιούνται στον τομέα των οδικών μεταφορών καθώς πρόκειται για ένα λιμάνι που συνδέεται απευθείας με την κεντρική Ευρώπη και την Τουρκία μέσω της Εγνατίας Οδού.

Ειδικότερα, εντός  του πρώτου εξαμήνου του 2020, προγραμματίζεται η παραχώρηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και της Ηγουμενίτσας, ενώ εκείνο του Βόλου προγραμματίζεται για τα τέλη της χρονιάς έως τις αρχές της επόμενης.

Όπως άλλωστε σημειώνει και η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σε δημοσίευμά της, οι Αμερικανοί επιζητούν την Ελλάδα ως εταίρο ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, θέτοντας ως προτεραιότητα τις επενδύσεις στην λιμενική υποδομή της χώρας.

Όπως αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, επιθεώρησε πολλές φορές τους προηγούμενους μήνες τις εγκαταστάσεις του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Ο διπλωμάτης μιλάει με ενθουσιασμό για τις «μεγάλες δυνατότητες» της πόλης.

Η Αλεξανδρούπολη συμβολίζει μια αλλαγή παραδείγματος της αμερικανικής πολιτικής στην ανατολική Μεσόγειο. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 η Τουρκία ήταν ο σημαντικότερος εταίρος ασφάλειας των ΗΠΑ σ’ αυτήν την γειτονιά του κόσμου. Αυτό αρχίζει να αλλάζει από τότε που ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιζητεί να συμπράξει με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν».

Ο κόλπος της Σούδας στα Χανιά είναι η μοναδική βάση του αμερικανικού στόλου στην ανατολική Μεσόγειο που μπορεί να δεχτεί αεροπλανοφόρα. Επιπλέον, οι ΗΠΑ μπορούν τώρα να χρησιμοποιήσουν και δύο ακόμα αεροπορικές βάσεις, δηλαδή τις βάσεις της Λάρισας στην κεντρική Ελλάδα και του Στεφανοβίκιου στον Βόλο.

Και η Αλεξανδρούπολη προστίθεται ως νέο σημείο ελλιμενισμού του μεσογειακού στόλου των ΗΠΑ. Οι αμερικανοί στρατιωτικοί θέλουν να χρησιμοποιούν το λιμάνι ως βάση του στόλου και κόμβο επιχειρήσεων στην περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης. Υπέρ της Αλεξανδρούπολης συνηγορούν οι καλές συγκοινωνιακές συνδέσεις.

Η πόλη βρίσκεται στην Εγνατία Οδό, που ως ο σημαντικότερος ανατολικο-δυτικός οδικός άξονας της Ελλάδας συνδέει τα τουρκικά σύνορα με την Αδριατική, και στη σιδηροδρομική διαδρομή, που οδηγεί από τη Θεσσαλονίκη στην Τουρκία.