Πάιατ: Τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, με ανάρτησή του στο Τwitter, απάντησε σε χρήστη ο οποίος ζητούσε διευκρινίσεις για τα όσα είπε ο κ. Πάιατ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» το Σάββατο. «Είναι πολύ ξεκάθαρο στη συνέντευξη. Η ερώτηση αφορούσε το συγκεκριμένο MOU και η απάντησή μου ήταν ότι νησιά – συμπεριλαμβανομένων μεγάλων όπως η Κρήτη – έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική Ελλάδα» ήταν η απάντηση του κ. Πάιατ.

Η τοποθέτηση του Τζέφρι Πάιατ αποτελεί νέο ξεκάθαρο μήνυμα για την ακυρότητα των συμφωνιών που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Σημειώνεται ότι ο Τζέφρι Πάιατ, στη συνέντευξή του σημείωσε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ «βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους». Ο Αμερικανός πρέσβης επεσήμανε ότι η Ελλάδα «ύστερα από μία δεκαετή κρίση, μεταμορφώθηκε σε πηγή λύσεων, πυλώνα σταθερότητας και στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ» και μάλιστα, τόνισε ότι «παίζει ήδη περιφερειακό ρόλο ως εγγυήτρια της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών».

Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θέλουν την Ανατολική Μεσόγειο να είναι «ζώνη συνεργασίας και σταθερότητας» και για αυτό το λόγο χαρακτήρισε ως «θετικό παράδειγμα» την «σθεναρή» υποστήριξή τους στον αγωγό EastMed.