Προσφυγικό: Μετά τις επιτάξεις η κυβέρνηση δίνει 9,5 εκατ. στους Δήμους

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Σε συνέχεια της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που προβλέπει την επίταξη περιοχών στους νησιωτικούς δήμους για την δημιουργία κλειστών χώρων υποδοχής μεταναστών και μετά τις αντιδράσεις που επικρατούν στις τοπικές κοινωνίες η κυβέρνηση αποφάσισε την άμεση εκταμίευση 9.491.400 ευρώ προκειμένου να χορηγηθούν οι Δήμοι που φιλοξενούν πρόσφυγες.

Πρόκειται για το ποσό που προκύπτει από τη χορήγηση 150 ευρώ ανά έτος ανά διαμένοντα στις μονάδες φιλοξενίας. Σε συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης υπέγραψε απόφαση, με την οποία ορίζονται οι διαδικασίες για την δέσμευση των εκτάσεων, όπου και θα ανεγερθούν οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές.

Σύντομα οι κλειστές δομές

Στο μεταξύ την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στον σχεδιασμό της όσον αφορά την κατασκευή κλειστών δομών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου διεμήνυσε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας «η επίταξη έγινε γιατί υπάρχει περιορισμένος χώρος για τέτοιου είδους δομές». Διευκρίνισε, δε, ότι «μόλις βρει τον βηματισμό του το σύστημα με την εξέταση αιτήσεων ασύλου, τη φύλαξη των συνόρων, την κατασκευή των κλειστών δομών κτλ. θα έχουμε το κλείσιμο των σημερινών άναρχων δομών».

Πρόσθεσε επίσης ότι «θα υπάρξει πρόνοια για κατανομή μεταναστών σε όλες τις περιφέρειες με την εξαίρεση 1-2 για εθνικούς λόγους σημειώνοντας ότι ορισμένες που βρίσκονται κάτω από το 1% του πληθυσμού όσον αφορά τον αριθμό των μεταναστών που φιλοξενούν, θα έχουν προτεραιότητα αλλά θα περιμένουμε να δούμε να αποδώσουν πρώτα τα άλλα τα εργαλεία»

Ερωτηθείς, για το χρονοδιάγραμμα του κλεισίματος των δομών σε Μόρια και ΒΙΑΛ, σε Μυτιλήνη και Χίο αντίστοιχα, είπε ότι «θα κλείσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα μόλις ανοίξουν οι νέες κλειστές δομές».

Κληθείς να τοποθετηθεί για τη διαμαρτυρία των δημάρχων ότι η κίνηση για έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη χώρων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ήταν αιφνιδιαστική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι προηγήθηκε διάλογος επί δίμηνο συμπληρώνοντας ότι «ο διάλογος δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την αδράνεια. Το θέμα είναι πιεστικό δεν μπορούσαμε να χάσουμε άλλο χρόνο προκειμένου να έχουμε κλειστές δομές το καλοκαίρι».

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι σε συνάντηση στην Αθήνα για το μεταναστευτικό με εκπρόσωπους των νησιών προέκυψε συμφωνία σε επτά σημεία και διαφωνία σε δύο «ένα εκ των οποίων ότι ήθελαν να κλείσουν οι ανοιχτές δομές χωρίς να κατασκευαστούν νέες και αυτό δεν είναι ρεαλιστικό».

Μιλώντας για το ίδιο θέμα, νωρίτερα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, είπε για την επίταξη ότι «αν δεν προχωρούσαμε, θα χάναμε ακόμη έξι μήνες και δεν θα προλαβαίναμε να κάνουμε τίποτα μέχρι το τέλος του έτους».

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, από τον Ιούλιο έχουν φύγει από τα νησιά του Αιγαίου 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ αυτή τη στιγμή στα νησιά υπάρχουν συνολικά 40.000 άνθρωποι. Με δεδομένο λοιπόν ότι τα κλειστά κέντρα κράτησης θα έχουν δυναμικότητα 20.000 κλινών, θα πρέπει να φύγουν από τα νησιά επιπλέον 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι είτε θα επιστραφούν στην Τουρκία είτε θα κατευθυνθούν στην ενδοχώρα.