ΟΛΘ: Ξεκινά η επέκταση του 6ου προβλήτα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Μέχρι της 21 Φεβρουαρίου παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο της επέκτασης του έκτου προβλήτα του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ.

Η επέκταση του έκτου προβλήτα εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσει τις υποδομές του δεύτερου μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, ανεβάζοντας την δυναμικότητα του εμπορικού λιμένα του ΟΛΘ σε 1,5 εκατομμύρια TEUs ετησίως από 550.000 κοντέινερς που είναι σήμερα.

Όταν ολοκληρωθεί η επένδυση, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα μπορεί να εξυπηρετεί πλοία με δυνατότητα μεταφοράς έως και 18.000 εμπορευματοκιβώτια, δεδομένου ότι τώρα οι υπάρχουσες ανωδομές του λιμένα επιτρέπουν τον ελλιμενισμό πλοίων μεταφορικής ικανότητας 4.000 εμπορευματοκιβωτίων.

Σύμφωνα με το πλάνο του ΟΛΘ ο έκτος προβλήτας θα επεκταθεί κατά τουλάχιστον 440 μέτρα, ενώ πηγές του λιμένα αναφέρουν ότι ενδεχομένως η επέκταση να φτάσει τελικά τα 550 μέτρα, δημιουργώντας επιπρόσθετο χερσαίο χώρου, πλάτους άνω των 300 μέτρων, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ο συνολικός προϋπολογισμός θα υπερβεί τα 130 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των εργασιών που θα αναλάβει να εκτελέσει ο ανάδοχος είναι και η εκβάθυνση του λιμανιού σε 17,6 μέτρα από 12 μέτρα που είναι σήμερα, βελτιώνοντας δυναμικά την ικανότητα του λιμανιού να εξυπηρετήσει τα σύγχρονα πλοία μεταφοράς κοντέινερς.

Ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου, ενώ το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 38 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.